Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Proti novele maďarskej ústavy protestovali tisíce ľudí,Európa má obavy

Tisíce demonštrantov sa 9. marca 2013 zhromaždili na budapeštianskej Ulici ústavy (Alkotmány utca), aby neďaleko budovy parlamentu vyjadrili protest proti pripravovanej štvrtej novele ústavy a svoju podporu právnemu štátu. "Ukážme, že naše životy nie sú hračka! Ústava Maďarska nie je hračka," zdôrazňovali organizátori protestu, ku ktorým sa pridalo takmer 30 občianskych združení, medzi nimi Amnesty International, Maďarský helsinský výbor či viaceré združenia študentov a pedagógov. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Novele ústavy sa v Maďarsku vytýka okrem iného oslabenie právomocí ústavného súdu pri kontrole parlamentu, ako aj začlenenie noriem, ktoré predtým ústavný súd zrušil kvôli ich protiústavnosti.


Budapešť 9. marca (TASR) - Tisíce demonštrantov sa dnes zhromaždili na budapeštianskej Ulici ústavy (Alkotmány utca), aby neďaleko budovy parlamentu vyjadrili protest proti pripravovanej štvrtej novele ústavy a svoju podporu právnemu štátu. Okolie parlamentu zabezpečovali policajné jednotky.

"Ukážme, že naše životy nie sú hračka! Ústava Maďarska nie je hračka," zdôrazňovali organizátori protestu, ku ktorým sa pridalo takmer 30 občianskych združení, medzi nimi Amnesty International, Maďarský helsinský výbor či viaceré združenia študentov a pedagógov.

Iniciátori podujatia upozornili, že ak v pondelok schváli parlament novelu ústavy, v základnom zákone bude zakotvená študentská zmluva zaväzujúca študentov štátom financovaných odborov k zamestnaniu sa na určitú dobu, zlikviduje sa autonómia univerzít v ekonomickej oblasti, bude možné stíhať bezdomovcov a z pojmu rodina budú vylúčené bezdetné homosexuálne páry žijúce v partnerskom zväzku.

Novela ďalej umožní obmedzenie slobody slova a obmedzenie volebnej kampane, prehĺbi sa obmedzovanie nezávislej justície, umožní sa diskriminácia cirkví a zasahovanie do ich života viery, zruší sa platnosť verdiktov ústavného súdu za obdobie uplynulých 22 rokov a umožní sa, aby vládnuca väčšina mohla uplatniť do ústavy čokoľvek, pretože z obsahového hľadiska ju ústavný súd už nebude môcť preverovať. Proti pripravovanej novele sa zodvihla aj vlna kritiky zo zahraničia.


Demonštrácia trvala poldruha hodiny. Polícia nepustila na miesto protestu skupinu ôsmich protidemonštrantov, ktorí držali tabule s provokačnými nápismi. V závere zhromaždenia, na ktorom žiadali odvolanie vládneho návrhu novely ústavy, skandoval dav heslo: "Ústavu, demokraciu, právny štát!" Tento protest mal byť údajne pokračovaním štvrtkového obsadenia sídla Fideszu.

Protest sa skončil pri ústavnom súde, v pondelok pokračuje

Po ukončení pokojného zhromaždenia neďaleko parlamentu sa vyše 500 mladých ľudí vydalo na pochod cez Margitin most do Budína k sídlu ústavného súdu. Postupne sa dav rozrástol na zhruba tisíc ľudí. Budovu súdu obkolesil trojitý kordón policajtov.

Účastníci protestu avizovali, že v pondelok sa stretnú pred prezidentským palácom a vyzvú prezidenta Jánosa Ádera, aby nepodpísal novelizovanú ústavu, o ktorej majú poslanci hlasovať tiež v pondelok.

Hovorkyňa Budapeštianskeho veliteľstva polície Viktória Kovácsová pre tlačovú agentúru MTI povedala, že demonštrácia si nevyžiadala policajný zásah, k žiadnym incidentom nedošlo.

Vedúci predstavitelia EK a EP tlmočili Orbánovi obavy z novely ústavy

Budapešť/Brusel 9. marca (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán zaslal list predsedovi Európskej komisie (EK) Josému Manuelovi Barrosovi, v ktorom nadviazal na ich piatkový telefonát a vyjadril radosť nad možnosťou, že mohol šéfa EK osobne informovať o procese novelizácie ústavy i jej obsahu. Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra MTI.
Viktor Orbán na ilustračnej snímke
Foto: TASR/AP

"Chcel by som zdôrazniť, že maďarská vláda a parlament sú v plnej miere odhodlaní rešpektovať európske normy a pravidlá. Chcel by som Vás ubezpečiť, že toto odhodlanie sa do konca odzrkadľovalo a bude odzrkadľovať aj v procese prijímania novely ústavy," cituje agentúra z Orbánovho listu. Predseda maďarskej vlády vyjadril súčasne presvedčenie, že môže rátať s osobnou podporou Barrosa a spoluprácou EK.



Hovorkyňa EK Pia Ahrenkilde Hansen na margo piatkového telefonátu v Bruseli uviedla, že Barroso po predchádzajúcich konzultáciách s generálnym tajomníkom Rady Európy informoval maďarského premiéra o obavách v súvislosti s pripravovanou novelou ústavy, konkrétne s jej kompatibilitou z princípmi právneho štátu. Podľa jej slov Orbán ubezpečil predsedu EK o rešpektovaní európskych hodnôt a právnych noriem.

Ako vyplýva z informácií MTI, šéf EK mal po telefonáte zaslať predsedovi maďarskej vlády aj list, v ktorom potvrdil obavy a naznačil, že plánovaná novela maďarskej ústavy by, zdá sa, pozdvihla na ústavnú úroveň také otázky, v súvislosti s ktorými EK už skôr sformulovala svoje obavy. Barroso mal podľa informácií maďarskej tlačovej agentúry poukázať v liste na fakt, že novela ústavy vyvoláva obavy nielen v súvislosti s právnym štátom, ale aj možným porušením práva EÚ. Napríklad plánované obmedzenie zverejňovania politických inzerátov by sa dotklo aj volieb do Európskeho parlamentu (EP) a v danom bode by mohlo byť v rozpore s únijným právom.

MTI s odvolaním sa na zdroj, ktorý si želá zostať v anonymite, píše, že Barroso popri tom vyjadril výhrady aj voči začleneniu niektorých dočasných úprav do základného zákona krajiny.

Predseda EK požiadal podľa rovnakého zdroja maďarského premiéra, aby maďarské orgány a orgány EÚ preskúmali obsah novely maďarskej ústavy s cieľom vyhnúť sa prípadným konfliktom s legislatívou únie a ich politickým dôsledkom.

Kritika vraj vyplýva z nedostatočnej informovanosti

Kritika a spory okolo pripravovanej novely maďarskej ústavy sa zakladajú zväčša na nedostatočných informáciách a nedorozumeniach. Uviedol to maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi v liste adresovanom kolegom z krajín Európskej únie, ktorý v piatok 8. marca zverejnili v Budapešti.

Podľa šéfa maďarskej diplomacie zazneli tvrdenia, že maďarská vláda zneužíva dvojtretinovú väčšinu v parlamente a ruší verdikty ústavného súdu, ktoré jej nevyhovujú, spôsobom, že do základného zákona vkladá ustanovenia, ktoré predtým ústavný súd zrušil. "Práve opak je pravdou," zdôraznil Martonyi v závere listu.

Rada Európy vyzvala už 6. marca Maďarsko, aby hlasovanie o štvrtej novele ústavy naplánované na pondelok 11. marca odložilo s cieľom umožniť Benátskej komisii preveriť obsah novely.

Obavy v súvislosti s pripravovanou novelizáciou základného maďarského zákona vyjadril dnes v mene EP jeho predseda Martin Schulz, ktorý Orbánovi odporučil pred hlasovaním v parlamente vyžiadať si názor Benátskej komisie.

Ako informoval dnes úrad predsedu EP, Schulz absolvoval v piatok takisto telefonát s maďarským premiérom a tlmočil mu pri tejto príležitosti obavy EP.

Viktor Orbán mu v telefonáte prisľúbil zaslanie objasňujúceho listu, podobne ako Barrosovi, s ktorým hovoril telefonicky o čosi skôr.

S podobnou výzvou sa na predsedu maďarskej vlády obrátila aj medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International.

Novele ústavy sa v Maďarsku vytýka okrem iného ďalšie oslabenie právomocí ústavného súdu v jeho úlohe pri kontrole parlamentu, ako aj začlenenie noriem, ktoré predtým ústavný súd zrušil kvôli ich protiústavnosti a ktoré boli v rozpore s európskou chartou ľudských práv. To isté platí aj o pasáži, týkajúcej sa študentskej zmluvy a zaväzujúcej študentov, ktorí získajú vzdelanie na štátom financovaných študijných odboroch, zostať pracovať po určitú dobu v Maďarsku, či o časti údajne kriminalizujúcej bezdomovcov.

Až do sídla maďarskej vládnej strany Fidesz v centre Budapešti prenikli pred dvoma dňami desiatky aktivistov, aby takýmto spôsobom protestovali proti štvrtej novele ústavy.

Mesterházy: Ľavicové vlády vládli lepšie než Orbánov kabinet

Budapešť 9. marca (TASR) - Každá vláda socialistov z obdobia rokov 2002-2010 vládla lepšie než terajší kabinet Viktora Orbána. Vyhlásil to dnes v Budapešti na mítingu opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) jej predseda Attila Mesterházy.

Mesterházy v Budapest Aréne Lászlóa Pappa pred 12.000 priaznivcami povedal, že Fidesz nesplnil svoje sľuby z roku 2010 a klame ľuďom po celý čas svojho vládnutia. "Fakty potvrdzujú, že lepší výkon vo vládnutí prezentovali Medgyessyho, Gyurcsányova a aj Bajnaiho vláda," dodal.

Čestným hosťom zhromaždenia bol rumunský premiér Viktor Ponta a predseda Strany európskych socialistov Sergej Stanišev. Proti účasti Pontu protestovalo neďaleko športovej haly niekoľko stoviek priaznivcov ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik.

Podľa Jobbiku je zarážajúce, že hosťom MSZP je predseda rumunskej vlády, ktorý je šovinistom a je proti Maďarom. Pontu "privítali" sikulskými, maďarskými a arpádovskými vlajkami. Niektorí demonštranti prišli v gardistických uniformách.

Ponta v prejave zdôraznil, že nemá nič proti Maďarom a dodal, že Rumunsko a Maďarsko musia spolupracovať, aby výsledky tejto spolupráce mohli byť užitočné pre rumunskú menšinu v Maďarsku a tiež pre maďarskú menšinu v Rumunsku.

Stanišev pripodobnil Orbána k bulharskému expremiérovi Bojkovi Borisovovi, ktorý napriek tomu, že jeho moc sa zdala byť mimoriadne veľká, musel odísť, pretože nesplnil očakávanie ľudí.