Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Európa bude bezbranná, ak nebudú chránené hranice Grécka

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Foto: TASR/AP

Podľa maďarského ministra zahraničných vecí nikto nevie, akí migranti a v akom množstve prichádzajú cez grécke ostrovy do európskeho vnútrozemia.

Atény/Budapešť 30. októbra (TASR) - Európa bude bezbranná proti prisťahovalcom, pokým si Grécko nedokáže ochrániť svoje južné hranice. Vyhlásil to dnes v Aténach maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po schôdzke s gréckym rezortným partnerom Nikosom Kotziasom.

Podľa agentúry MTI Szijjártó zdôraznil, že cez Grécko momentálne voľne prechádzajú migranti. Podľa jeho slov ide o vážnu bezpečnostnú výzvu pre Európsku úniu i pre Maďarsko, pretože nikto nevie akí migranti a v akom množstve prichádzajú cez grécke ostrovy do európskeho vnútrozemia.

Ministri sa zhodli v tom, že migrácia stavia Európu pred komplikovanú výzvu, ktorá si vyžaduje zložité riešenie. Podľa nich je v prvom rade potrebné riešiť príčiny migrácie - treba dosiahnuť mier v Sýrii a stabilné politické prostredie v Líbyi. EÚ musí tiež pomôcť obyvateľom utečeneckých táborov v Jordánsku, Libanone, Turecku a irackom Kurdistane.

Szijjártó okrem toho vyzval západných politikov, aby sa zdržali vyhlásení, ktoré môžu migranti chápať ako pozvánku.

Maďarský minister vyjadril názor, že Európa sa musí najskôr snažiť ochrániť grécke hranice. Grécko však nechce prijať na svoje územie spoločné medzinárodné sily.

"Krajiny Vyšehradskej štvorky preukázali, že je možné spolupracovať pri ochrane hraníc aj pri zachovaní národnej suverenity," zdôraznil Szijjártó.