Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra chce, aby sa proces so Slovenkou Evou V. začal odznova

Na archívnej snímke Eva V. Foto: TASR/MTI

Hlavná prokuratúra Peštianskej župy v odôvodnení návrhu, ktorý bol podaný v marci, uvádza, že senát vedený sudkyňou Ágnes Fülöpovou vo viacerých bodoch rozhodol zle.

Budapešť 23. apríla (TASR) - Proces na maďarskom odvolacom súde so Slovenkou Evou V., ktorú vlani v novembri odsúdil súd na prvom stupni na šesť rokov väzenia za spôsobenie tragickej nehody na diaľnici M3, sa začne v pondelok 5. mája.

Pre TASR to potvrdil hovorca Súdu pre okolie Budapešti János Koszta. Podľa spravodajského servera Hvg.hu bude prokuratúra žiadať, aby sa súdny proces začal úplne od začiatku.

Prokuratúra v odvolacom konaní podľa servera nebude požadovať sprísnenie trestu, ako to pôvodne avizovala, ale iniciuje, aby odvolací súd zrušil rozsudok a nariadil súdu na prvom stupni opätovné začatie procesu odznova.

Prokuratúra pristupuje k takémuto kroku v prípade, ak sa domnieva, že v prvostupňovom rozsudku sú vážne chyby, poznamenáva Hvg.hu.

Hlavná prokuratúra Peštianskej župy v odôvodnení návrhu, ktorý bol podaný v marci, uvádza, že senát vedený sudkyňou Ágnes Fülöpovou vo viacerých bodoch rozhodol zle. Najviac pochybností vyjadrila prokuratúra v súvislosti s posudkami expertov, ktorí vyšetrovali príčinu a okolnosti nehody.

Prokuratúra sa pri novembrovom vyhlásení verdiktu odvolala a požadovala sprísnenie trestu, podľa informácií Hvg.hu však župná prokuratúra nebola spokojná s iniciatívou prokurátora, preto ju pred mesiacom upravila. Odvolal sa aj obhajca Slovenky, ktorý avizoval, že na druhom stupni sa bude snažiť o oslobodenie Evy V. spod obžaloby.

Na snímke vrak vozidla, ktoré zhorelo po kolízii s autom so slovenským evidenčným číslom na diaľnici M3 neďaleko maďarskej obce Kerekharaszt 21. augusta 2012.
Foto: TASR/MTI


Eva V., ktorá jazdila pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Na miestne v ňom zahynuli traja ľudia; ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Slovenku Okresný súd v Gödöllő odsúdil 22. novembra 2013 na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.

prevrátené auto so slovenským evidenčným číslom po kolízii s druhým autom na diaľnici M3 neďaleko maďarskej obce Kerekharaszt 21. augusta 2012.
Foto: TASR/MTI


Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Od obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Proti verdiktu sa odvolali prokurátor i obhajca, rozsudok nenadobudol právoplatnosť. Na základe odvolania prokurátora vlani 3. decembra súd zrušil domácu väzbu a Slovenku previezli do väzenia.