Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V kauze nehody Slovenky Evy V. sa súd oboznámi s novým posudkom

Pojednávanie v kauze tragickej nehody Slovenky Evy V. z roku 2012 na Odvolacom súde pre okolie Budapešti pokračoval v pondelok 8. septembra 2014 predložením posudku nového súdneho znalca Gergelya Császára. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Podľa denníka Bors výsledky novej expertízy vylučujú v prípade Slovenky možnosť trestného činu ohrozenia cestnej premávky, z čoho ju viní prokurátor.

Budapešť 8. septembra (TASR) - Pojednávanie v kauze tragickej nehody Slovenky Evy V. z roku 2012 na Odvolacom súde pre okolie Budapešti dnes pokračuje predložením posudku nového súdneho znalca Gergelya Császára.

Podľa denníka Bors výsledky novej expertízy vylučujú v prípade Slovenky možnosť trestného činu ohrozenia cestnej premávky, z čoho ju viní prokurátor.

Chránený svedok číslo 6, ktorý tvrdil, že Slovenka pred nehodou už ohrozovala vodiča auta so štyrmi obeťami rýchlou jazdou a blikaním diaľkovými svetlami, totiž podľa tohto posudku údajne nemohol danú situáciu vidieť. Svedčiť o tom majú záznamy bezpečnostných kamier diaľnice.

Odvolací súd pre okolie Budapešti doterajšieho súdneho znalca obhajoby 22. mája z procesu vylúčil.

Galéria : Slovenka Eva V. stojí opäť pred súdom





Slovenka, jazdiaca pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Na miestne v ňom zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Obvinenú odsúdil Okresný súd v Gödöllö 22. novembra 2013 na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.

Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Od obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Na základe odvolania prokurátora vlani 3. decembra súd zrušil domácu väzbu a Slovenku previezli späť do väzenia.





V kauze nehody Slovenky Evy V. prezentovali nové posudky traja experti

Prezentovaním nových odborných posudkov troch súdnych znalcov pokračovalo dnes pojednávanie v kauze tragickej nehody Slovenky Evy V. z roku 2012 na Odvolacom súde pre okolie Budapešti.

Predsedníčka senátu Sarolta Stubeczky v úvode pojednávania vylúčila z procesu aj ďalšieho experta Miklósa Kovácsa, ktorý v prvostupňovom pojednávaní bol najskôr súkromným znalcom povereným obhajcom Evy V. Potom ho však sudkyňa senátu prvostupňového súdu určila za nezávislého technického znalca.

Stubeczky uviedla dôvody, prečo podľa jej názoru Kovács, ktorého expertíza bola pre Evu V. priaznivejšia než posudok nového súdneho znalca Gergelya Császára, nedokázal zabezpečiť nestrannosť, a preto ho z odvolacieho konania vylúčila.

Odvolací súd doterajšieho súdneho znalca obhajoby 22. mája z procesu vylúčil a požiadal Császára o vypracovanie nového posudku, ktorý dnes spolu s posudkami ďalších dvoch znalcov prezentovali.

Experti nevylúčili že najvyššia rýchlosť Slovenky pred tragickou haváriou sa pohybovala v rozmedzí od 180 do 190 km/h.

Hovorca súdu János Koszta v reakcii na otázku TASR povedal, že verdikt súdu možno očakávať najskôr v piatok 12. septembra.