Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: O evakuáciách v Budafoku rozhodnú pri hladine 870 cm

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Z bezpečnostných dôvodov evakuovali podvečer obyvateľov Györujfalu.

Budapešť 7. júna (TASR) - O prípadnom evakuovaní obyvateľstva budapeštianskej mestskej časti Budafok sa bude rozhodovať po prehliadke terénu, keď hladina Dunaja v jej centre dosiahne výšku 870 centimetrov, rozhodol dnes miestny krízový štáb.

Ak by muselo dôjsť k evakuácii v tomto XXII. budapeštianskom obvode, tak by sa to dotklo 221 ľudí, informovala agentúra MTI.

Dodávatelia elektriny, plynu a vodárne maďarskej metropoly dnes deklarovali, že na záplavy sú pripravení, nehrozí žiadny výpadok dodávok.

Pripravený je aj scenár pre prípad vysťahovania, zatiaľ sú však všetky hrádze podľa vodohospodárov v dobrom stave, preto nebude nutné pristúpiť k evakuácii. Náhradné ubytovanie si bude musieť nájsť iba približne 250 ľudí, ktorí žijú v záplavovej oblasti.

V Budapešti očakávajú kulmináciu Dunaja v pondelok nadránom pri približne 885 centimetroch. Doterajší rekord s hladinou 860 centimetrov namerali v roku 2006.

Hrádza odkaliska v Almásfüzitő je šesť metrov nad možnou kulmináciou


Stav hrádze odkaliska v severomaďarskej obci Almásfüzitő, o ktorom premiér Viktor Orbán vo štvrtok vyhlásil, že patrí medzi deväť oblastí najviac ohrozených povodňovou vlnou na Dunaji, priebežne kontroluje niekoľko príslušných orgánov. Deklarovali to maďarskí experti, ktorí vo štvrtok odkalisko osobne navštívili.

Podľa spravodajského servera Alfahír.hu vyhlásili, že očakávaná najvyššia hladina záplavovej vlny počas tohto víkendu bude takmer šesť metrov pod korunou hrádze nádrže VII, ktorá je v súčasnosti pod rekultiváciou.

Štátny tajomník zodpovedný za ochranu životného prostredia Zoltán Illés dnes vyhlásil, že nehrozí, že by záplavová vlna zasiahla steny odkaliska.

Povodeň tak zrejme nemôže poškodiť odkalisko, ekologická katastrofa nehrozí ani v prípade extrémne vysokej hladiny Dunaja, povedali odborníci z parlamentnej komisie, ktorá vyšetrovala tragický únik červeného kalu hlinikárne v Ajke z októbra 2010, ako aj ochranári z Taty.

Vzhľadom na to, že stena odkaliska je v bezprostrednej blízkosti koryta Dunaja, je potrebná zvýšená pozornosť až do odchodu záplavovej vlny, zdôraznili. Pri výstavbe Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros posilnili odkalisko vonkajšou kamennou hrádzou.

Medzinárodná ochranárska organizácia Greenpeace vyjadrila obavy z možného presiaknutia toxických látok do rieky, na čo upozorňovala už aj vlaňajšia štúdia Maďarskej akadémie vied (MTA).

Evakuovali obyvateľov Györujfalu



Z bezpečnostných dôvodov evakuovali podvečer obyvateľov Györujfalu, informoval agentúru MTI predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Hrádza je zatiaľ stabilná, ale tlak vody je veľký, preto sme sa z bezpečnostných dôvodov rozhodli evakuovať ľudí," povedal premiér, podľa ktorého problém môže nastať na spoji, kde museli obnoviť posunutú hrádzu.