Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko eviduje najviac ilegálnych migrantov; očakáva pomoc EÚ

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, archívne foto Foto: TASR/AP

Vo verejnoprávnej televízii minister označil za neprijateľné, že kým najviac utečencov prichádza do Maďarska, najväčšiu pozornosť dostávajú imigranti prichádzajúci po Stredozemnom mori.

Budapešť 25. júna (TASR) - Spomedzi členských krajín Európskej únie prichádza v súčasnosti najviac ilegálnych migrantov do Maďarska, preto Maďarsko očakáva európsku solidaritu a pomoc od Európskej únie. Vyhlásil to dnes šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Vo verejnoprávnej televízii minister označil za neprijateľné a nepochopiteľné, že kým najviac utečencov prichádza do Maďarska, najväčšiu pozornosť dostávajú imigranti prichádzajúci po Stredozemnom mori.

"Je čas, aby konečne únia začala brať veci vážne. Maďarsko sa aj doposiaľ snažilo upriamiť pozornosť na význam západobalkánskej cesty, EÚ však zatiaľ neurobila žiadne kroky," zdôraznil Szijjártó a pripomenul, že navrhol, aby na jeseň zorganizovali v Budapešti konferenciu k tejto téme.

Maďarsko podľa jeho slov nepozastavilo uplatnenie žiadnej právnej normy EÚ, pritom ale zápasí s vážnymi technickými a kapacitnými problémami. V tomto roku doposiaľ prišlo do Maďarska 61.000 ilegálnych migrantov, z ktorých 60.922 vstúpilo na územie Maďarska narušením srbsko-maďarskej hranice. "Všetci príslušníci orgánov zodpovedných za migráciu sú teraz nasadení na južnej hranici, aby v zmysle dublinského nariadenia registrovali všetkých imigrantov prichádzajúcich do Maďarska," dodal minister.

Dočasné uzatvorenie zelenej hranice so Srbskom plotom, ako to pripravuje maďarská vláda, neznamená, že nebude možné prekračovať hranice. Minister podčiarkol, že všetky legálne možnosti vstupu do Maďarska zostávajú aj naďalej otvorené, avšak narušenie hraníc ilegálnym prekročením zelenej hranice je nezákonné.

Maďarsko podľa jeho vyjadrenia má právny spor s úniou v tom, že 11 členských krajín by posielalo späť do Maďarska 15.000 ilegálnych migrantov. Postojom Maďarska je, že imigranti vstúpili na územie EÚ v Grécku, preto by ich mali posielať tam. "Maďarsko nie je prvou krajinou vstupu na územie únie, inou záležitosťou je, že v zmysle dublinskej dohody registrujeme každého, kto sem príde," podotkol Szijjártó.

V záujme uspokojivého riešenia tejto otázky aplikácie práva inicioval minister spravodlivosti László Trócsányi mimoriadnu konzultáciu s prvým podpredsedom Európskej komisie za kvalitu regulácie, medziinštitucionálne vzťahy, vládu zákona a Chartu základných práv Fransom Timmermansom.

EÚ v utorok vyzvala Maďarsko, aby neodkladne objasnilo jednostranné vypovedanie úpravy o migrantoch známej pod označením Dublin III. Hovorkyňa EK v Bruseli pripomenula, že dublinský systém neumožňuje dočasné zastavenie transferov utečencov signatárskymi štátmi. EK súčasne požiadala Budapešť, aby neodkladne poskytla informácie o tom, čo robí pre vyriešenie problému s utečencami, ako aj špecifikovala charakter a rozsah v zdôvodnení uvedených "technických dôvodov".