Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Maďarského extrémistu, ktorý zastrelil policajta, postavia pred súd

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hovorca súdu András Tóth uviedol v piatok pre agentúru MTI, že tento 77-ročný muž je obvinený z vraždy a zo zneužitia zbrane.

Budapešť 23. marca (TASR) - Vodcu radikálnej pravicovej organizácie Maďarský národný front I. Gy., ktorý 26. októbra 2016 zastrelil policajta, postavia pred súd v Szombathelyi 25. apríla.

Hovorca súdu András Tóth uviedol v piatok pre agentúru MTI, že tento 77-ročný muž je obvinený z vraždy a zo zneužitia zbrane. Súdu v Szombathelyi pridelil pojednávanie prípadu odvolací súd v Győri po tom, čo győrsky súd vylúčil pre "príbuzenské vzťahy". Manželka policajta, ktorý sa podieľal na vyšetrovaní, je totiž príbuznou predsedu súdu v Győri, čo podľa hovorcu znamená automaticky vylúčenie daného súdu z procesu.

V procese, ktorý sa začne 25. apríla a ktorý bude pokračovať nasledujúci deň, vypočuje súd najprv obvineného, potom svedkov.

Prokuratúra vzniesla obžalobu voči podozrivému vlani 8. decembra na súde v Győri.

I. Gy. je jedným zo zakladateľov polovojenskej organizácie Maďarský národný front. Pri domovej prehliadke v obci Bőny v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe zastrelil jedného policajta a druhého zranil. Páchateľ pri následnom zásahu policajného komanda utrpel poranenie brucha.

Zastreleného 46-ročného majora posmrtne povýšili do hodnosti podplukovníka.