Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Extrémisti chcú zabrániť pochodu Budapest Pride

Gay pride Foto: TASR/AP

Radikálne Mládežnícke hnutie 64 stolíc dnes oznámilo, že v deň pochodu, ktorý je naplánovaný na 8. júla, takisto vyjde do ulíc hlavného mesta.

Budapešť 6. júna (TASR) - Tohtoročný pochod komunity LGBTI Budapest Pride, ktorý má spomedzi podobných podujatí v strednej a východnej Európe najdlhšiu históriu, sa bude - na rozdiel od predchádzajúcich dvoch rokov - konať bez kovových zábran. Radikálne Mládežnícke hnutie 64 stolíc (HVIM) dnes oznámilo, že v deň pochodu, ktorý je naplánovaný na 8. júla, takisto vyjde do ulíc hlavného mesta.

Vo vyhlásení zverejnenom komerčnou televíznou stanicou ATV predseda HVIM Gábor Barcsa-Turner uviedol, že konaniu pochodu sa budú snažiť zabrániť viacerými nástrojmi, ktoré ale bližšie nešpecifikoval.

"V uplynulých dvoch rokoch sme hovorili, že ak sa nám nepodarilo zabrániť tejto provokácii, ktorú mimochodom importovali zo zahraničia, a ktorú odsúdila aj väčšina komunity homosexuálov, tak sa nám podarilo dosiahnuť aspoň toľko, že pochod bol zatvorený v klietke a izolovaný od spoločnosti," zdôraznil predseda HVIM.

"Ak sa situácia zmení v tom, že pochod sa nebude konať za kordónmi a zvrhne sa toto podujatie na pouličný ples, potom nebudeme váhať..," dodal Barcsa-Turner pre ATV.

Polícia zatiaľ neodpovedala na otázku televízie, či sa pochod naozaj bude konať bez ochrany kovových zábran.

Vlani v novembri odsúdili piatich členov nástupníckej organizácie zakázanej Maďarskej gardy za útok na troch gejov, ktorí sa 6. júla 2013 vracali z pochodu Budapest Pride.

Budapest Pride 2016 sa zaobišiel bez vážnejších incidentov. Rok predtým však pochod narušila menšia skupina ľudí okolo extrémistu Györgya Budaházyho, ktorému vyjadrila viackrát verejne podporu parlamentná strana Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik. Budaházy sa okrem iného zviditeľnil aj účasťou na útoku extrémistov na sídlo štátnej televízie v roku 2006.