Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Podpora maďarského Fideszu veľmi výrazne poklesla, vyplýva z prieskumu

Ilustračné foto: TASR/AP

Podľa agentúry MTI v prieskume inštitútu Tárki vládny blok Fidesz-KDNP podporilo 25 percent opýtaných, o 12 percent menej než v októbri.

Budapešť 26. novembra (TASR) - Popularita maďarských vládnych strán Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) v novembri výrazne klesla, s najväčšou pravdepodobnosťou v dôsledku politických konfliktov na domácej i zahraničnej scéne v uplynulých týždňoch.

Konštatoval to dnes maďarský inštitút Tárki, podľa ktorého v tomto mesiaci mierne stúpla podpora opozičných strán.

Podľa agentúry MTI v prieskume inštitútu Tárki, ktorý vykonali v období od 13. novembra do 23. novembra na vzorke 1600 respondentov, vládny blok Fidesz-KDNP podporilo 25 percent opýtaných, o 12 percent menej než v októbri.

Vzhľadom na veľkosť tábora priaznivcov Fideszu-KDNP takýto pomer znamená veľmi výrazný pokles popularity, náskok vládnych strán však napriek tomu zostáva veľký, píše sa v analýze Tárki.

Podpora ultrapravicovej strany Jobbik stúpla o jedno percento na 12 percent, Maďarská socialistická strana (MSZP) si zachovala 11-percentnú podporu a Demokratická koalícia (DK) dosiahla rovnakú úroveň ako v októbri - tri percentá.

Ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) si polepšila o jedno percento na tri percentá. Hnutie Spolu-PM (Együtt-PM) získalo dvojpercentnú podporu, takisto si polepšilo o jedno percento.

Výraznú zmenu zaznamenal prieskum Tárki v prípade nerozhodnutých voličov, ktorých počet stúpol v novembri na 44 percent z októbrových 34 percent.