Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarsko ponúklo finančnú pomoc rodinám zavraždených kresťanov

Egyptskí muži nariekajú nad portrétmi koptských kresťanov, ktorých zajali a zabili v Líbyi militanti organizácie Islamský štát (IS), v kostole v egyptskej dedine el-Aour pri meste Minya, 220 km južne od Káhiry 16. februára 2015. Foto: TASR/AP/Hassan Ammar

Aby príbuzní zavraždených koptských kresťanov dostali peniaze ešte tento týždeň, boli poukázané už dnes maďarskému veľvyslanectvu v Káhire.

Budapešť 17. februára (TASR) - Maďarská vláda finančne podporí rodiny 21 egyptských kresťanov, ktorých cez víkend brutálne zavraždili militanti hlásiaci sa k tzv. Islamskému štátu. Oznámila to dnes agentúra MTI s odvolaním sa na vyhlásenie maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa.

Šéf maďarskej diplomacie ponúkol každej rodine v prepočte 500 eur. Zároveň požiadal maďarského veľvyslanca v Egypte, aby sa skontaktoval s koptským pápežom Tawadrosom II.

Aby príbuzní zavraždených koptských kresťanov dostali peniaze ešte tento týždeň, boli poukázané už dnes maďarskému veľvyslanectvu v Káhire.



Krátky záznam z vraždy 21 koptských kresťanov, ktorú islamisti vykonali na pláži v Líbyi, sa v nedeľu objavil na internete. Egypt v reakcii uskutočnil v pondelok po dohode s Líbyou nálety v oblasti líbyjského prístavného mesta Darná, kde sa nachádzajú bašty islamistov, pri ktorých údajne zahynuli desiatky príslušníkov IS.