Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Frakcia Fideszu podporí ratifikáciu vstupu Švédska do NATO

Na snímke predseda maďarskej vlády a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Premiér Viktor Orbán vo výročnej správe o stave krajiny v nedeľu už povedal, že parlament schváli členstvo Švédska v NATO.

Budapešť 20. februára (TASR) - Predseda parlamentnej frakcie maďarskej vládnej strany Fidesz Máté Kocsis v utorok oznámil, že frakcia bude hlasovať za prijatie Švédska do Severoatlantickej aliancie. Vyplýva to z listu predsedovi parlamentu Lászlóovi Kövérovi zverejnenom na Facebooku, v ktorom Kocsis žiada o zaradenie tohto bodu do programu prvého dňa jarnej schôdze v pondelok 26. februára, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa servera telex.hu tak Kocsis urobil krátko po tom, ako švédsky premiér Ulf Kristersson vo Varšave v pondelok povedal, že vníma "silnú vôľu" v otázke schválenia vstupu Švédska do Aliancie na maďarskej strane, a naznačil, že sa pripravuje na návštevu Budapešti.

Server dodáva, že ide o prvý oficiálny signál zo strany Fideszu, že jeho poslanci budú hlasovať za prijatie Švédska.

Premiér Viktor Orbán vo výročnej správe o stave krajiny v nedeľu už povedal, že parlament schváli členstvo Švédska v NATO.

Mnohí predstavitelia Fideszu mali doposiaľ vážne výhrady voči aktuálnemu stavu švédsko-maďarských vzťahov, ktoré im znemožňovali hlasovať.

Po maďarskej ratifikácii sa Švédsko môže stať 32. členom NATO. O členstve Fínska už parlament hlasoval v marci 2023.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)