Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Dvoch vodcov zakázanej Novej maďarskej gardy postavia pred súd

Prísaha vyše 500 nových členov Maďarskej gardy, ktorú súd ešte v júni právoplatne rozpustil. Celoštátna slávnostná prísaha sa konala 22. augusta 2009 v maďarskom Szentendre Foto: TASR/MTI

Podľa obžaloby boli obvinení od 2. marca 2013 veliteľmi Hnutia nová maďarská garda, ktorá je totožná so súdom zakázaným Hnutím maďarská garda.

Budapešť 9. júla (TASR) - Voči celoštátnemu veliteľovi Hnutia nová maďarská garda a jeho zástupcovi vzniesli obvinenie v Báčsko-malokumánskej župe.

Okresná prokuratúra v Kalocsi postaví pred súd 49-ročného a 38-ročného obvineného, ktorí sa budú zodpovedať zo spáchania trestného činu zneužitia práva na zhromaždenie.

Ako o tom dnes informoval kecskemétsky regionálny spravodajský server Hirhatar.hu, podľa obžaloby boli obvinení od 2. marca 2013 veliteľmi Hnutia nová maďarská garda, ktorá je totožná so súdom zakázaným Hnutím maďarská garda.

Veliteľ a zástupca veliteľa maďarskej gardy, ktorí pochádzajú z obce Vaskút a z mesta Eger, sa zúčastnili na prísahe nových členov gardy 19. augusta 2013 v obci Akasztó.

Ultrapravicová Maďarská garda vznikla v júni 2007 z iniciatívy vtedajšej mimoparlamentnej extrémne pravicovej strany Jobbik.

Prvých 56 gardistov zložilo prísahu v auguste 2007, neskôr sa počet členov gardy rozrástol na takmer 3000. Napriek tomu, že 2. júla 2009 spolok i hnutie Maďarská garda právoplatne zrušil Budapeštiansky odvolací súd a napokon definitívny zákaz ich existencie vyriekol v decembri 2009 aj Najvyšší súd Maďarska, gardisti sa v rôznej forme ďalej aktivizovali.