Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

FILIPPO GRANDI: Maďarské tranzitné zóny sú skôr väzením

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi (štvrtý sprava) počas návštevy tranzitnej zóny v Röszke na maďarsko-srbských hraniciach Foto: TASR/AP

Vysoký komisár sa stretol s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom, ale s premiérom Viktorom Orbánom nie.

Budapešť 12. septembra (TASR) - Maďarsko prepúšťa cez svoje hranice príliš málo utečencov a tamojšie tranzitné zóny možno skôr nazvať väzením, vyhlásil dnes v Budapešti vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

Podľa spravodajského servera hvg.hu Grandi dnes ráno navštívil tranzitnú zónu v Röszke na maďarsko-srbských hraniciach, kde hovoril so žiadateľmi o azyl zo Sýrie a Afganistanu. Konštatoval, že Maďarsko poskytuje utečencom iba minimálnu ochranu v porovnaní s inými krajinami.

Vysoký komisár vyjadril pochopenie pre opatrnosť maďarskej vlády, ktorá výrazne limituje počet prichádzajúcich utečencov, ale zdôraznil, že Maďarsko musí zmeniť svoju prax výstavby hraničných zábran.

"Krajiny majú právo na ochranu svojich hraníc a svojich občanov, avšak to nemôže byť na úkor ochrany utečencov," podotkol Grandi, ktorý ocenil ochranu a podporu kresťanov zo strany maďarskej vlády, avšak dodal, že ochranu treba rozšíriť aj na ostatných utečencov. Maďarskému kabinetu adresoval výzvu, aby prijala utečencov z chudobných krajín, v ktorých žijú státisíce v utečeneckých táboroch.

Vysoký komisár sa stretol s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom, ale s premiérom Viktorom Orbánom nie. Predseda vlády údajne na poslednú chvíľu schôdzku pre neodkladné záležitosti zrušil.