Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarský súd rozhodol, že šéfa MOL Zs. Hernádiho Chorvátsku nevydajú

Zsolt Hernadi Foto: TASR/AP

Sudca poznamenal, že rozhodnutie je platné iba na území Maďarska, iných krajín sa skutočnosť, že vyšetrovanie bolo ukončené, netýka.

Budapešť 7. októbra (TASR) - Maďarský Súd hlavného mesta dnes rozhodol, že európsky zatykač vydaný minulý týždeň Chorvátskom na šéfa maďarskej ropnej spoločnosti MOL Zsolta Hernádiho nebude vykonaný. Podľa agentúry MTI je rozhodnutie právoplatné.

Súd verdikt zdôvodnil tým, že zatykač bol vydaný v tej istej záležitosti, ktorú už vyšetrovala aj maďarská prokuratúra. Tá stíhanie ukončila, pretože sa trestný čin nestal. V takomto prípade v zmysle platných nariadení zákona nie je možné vykonať zatykač.

Sudca poznamenal, že rozhodnutie je platné iba na území Maďarska, iných krajín sa skutočnosť, že vyšetrovanie bolo ukončené, netýka. Verdikt je v súlade s podaním prokurátora i Hernádiho obhajcu, dodala MTI.

Chorvátsko minulý týždeň vydalo na šéfa spoločnosti MOL medzinárodný zatykač. Hernádiho podozrievajú, že podplatil bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera v záujme získania vplyvu MOL v INA.

MOL rozhodne poprel, že by komukoľvek zaplatil úplatok za to, aby v chorvátskej ropnej spoločnosti INA získal právo kontroly.

Maďarská vláda, ktorá je najväčším vlastníkom ropnej spoločnosti MOL, v stredu 2. októbra vyzvala MOL, aby prehodnotila svoje portfólio a pripravila predaj svojich akcií v chorvátskej INA.