Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Prvý rozsudok pre popieranie holokaustu je právoplatný

Deportácia Židov z Varšavského geta 19. apríla 1943. Foto: TASR/AP

Muža zadržali po demonštrácii skupiny Milión ľudí za slobodu tlače 23. októbra 2011, kde niesol v dave tabuľu s hebrejským nápisom "Holokaust nikdy nebol".

Budapešť 1. februára (TASR) - Prvý rozsudok, ktorý za trestný čin popierania holokaustu vyniesli v Maďarsku, nadobudol právoplatnosť.

Informoval o tom dnes maďarský spravodajský server Hvg.hu s poznámkou, že súd okrem podmienečného trestu nariadil Györgyovi N., aby najmenej trikrát navštívil Pamätné centrum holokaustu na budapeštianskej ulici Páva a na základe toho, čo tam uvidí, má sformulovať svoje myšlienky.

Muža zadržali po demonštrácii skupiny Milión ľudí za slobodu tlače 23. októbra 2011, kde niesol v dave tabuľu s hebrejským nápisom "Holokaust nikdy nebol". Súd ho právoplatne odsúdil podmienečne na 18 mesiacov väzenia.

Maďarský parlament s vtedajšou ľavicovoliberálnou väčšinou prijal 10. apríla 2010 zákon, ktorý umožňuje trestne stíhať popieranie činov nacizmu. Do tej doby bolo možné trestať verejné popieranie holokaustu iba v prípade, že sa tento čin spájal so šírením nenávisti.

Príslušný návrh zákona predkladal predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attila Mesterházy. Frakcia terajšieho vládneho Fideszu sa hlasovania zdržala a po zmene vlády v roku 2010 väčšina Fidesz-KDNP presadila do tohto zákona aj postih za verejné popieranie trestných činov komunizmu.