Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarsko stoplo mimoriadne opatrenia, tlak migrantov na hranice slabne

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Orbánov poradca pre vnútornú bezpečnosť uviedol, že spolupráca s rumunskými a ukrajinskými partnerskými organizáciami je veľmi dobrá, pretože zadržaných prevezmú späť.

Budapešť 17. januára (TASR) - Tlak ilegálnych migrantov na ukrajinsko-maďarský a rumunsko-maďarský úsek štátnej hranice je minimálny, preto tam nie sú potrebné žiadne mimoriadne opatrenia, povedal dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió poradca premiéra pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi.

Na týchto hraničných úsekoch je podľa jeho slov počet narušiteľov hraníc malý, väčšinu z nich maďarskí policajti zadržia. "Spolupráca s rumunskými a ukrajinskými partnerskými organizáciami je veľmi dobrá. Ilegálnych migrantov, ktorých zadržíme na našom území, prevezmú späť," dodal Bakondi.

Podotkol, že do Srbska priebežne prichádzajú ilegálni migranti najmä smerom z Bulharska, avšak aj cez Čiernu Horu, Albánsko a Kosovo. "V Srbsku čaká vyše 7200 migrantov na to, aby pokračovali v ceste do Nemecka a Švédska," informoval poradca.

Srbsko-maďarský úsek hraníc, kde stojí od jesene 2015 pohraničný plot v dĺžke 175 kilometrov, stráži už vyše 10.000 príslušníkov polície a armády.