Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Demonštrácia desaťtisícov Maďarov sa skončila; mnohí išli k parlamentu

Tisícky demonštrantov svietia mobilnými telefónmi počas protestného pochodu Budapešťou 28. októbra 2014. Demonštranti protestovali proti zámeru maďarskej vlády zaviesť daň z internetu. Foto: TASR/AP

Organizátori oznámili, že ak vláda premiéra Viktora Orbána neodvolá návrh na internetovú daň, vyhlásia ďalšiu demonštráciu na 17. novembra.

Budapešť 28. októbra (TASR) - Demonštrácia Budapešťanov protestujúcich proti zdaneniu internetu sa skončila na budínskom Námestí Ádáma Clarka bez incidentov o 20.25 h.

Niekoľkotisícový dav zaspieval maďarskú hymnu, po ktorej organizátori oznámili, že ak vláda premiéra Viktora Orbána neodvolá návrh na internetovú daň, vyhlásia ďalšiu demonštráciu na 17. novembra, kedy má o návrhu rokovať parlament.

Po oficiálnom skončení zhromaždenia sa stovky demonštrantov vydali k parlamentu na Kossuthovom námestí. Budovu zákonodarného zboru obkolesili policajti.

Demonštranti skandovali Orbán zmizni

Tisíce Budapešťanov protestujúcich proti zdaneniu internetu sa vydalo na pochod ulicami hlavného mesta. Pri hoteli Astória dav skandoval heslá "Orbán zmizni!", "Nedovolíme!", či "Fideszovská mafia!". Počet protestujúcich neustále rastie.

Viacerí demonštranti začali strhávať pozostatky fotografií nominantov vládnej strany Fidesz z uplynulých komunálnych volieb. Niektoré spravodajské servery vysielajú udalosti demonštrácie naživo.

Dav so svietiacimi mobilnými telefónmi nad hlavami, s maďarským vlajkami a vlajkami Európskej únie smeruje na budínske Námestie Ádáma Clarka, kde je budapeštiansky "nultý kilometer". Organizátori chcú tým vláde naznačiť, koľko percentnú daň z internetu sú ochotní platiť.

Ultimátum na úplné odvolanie návrhu na zdanenie internetu, ktoré maďarskej vláde dali účastníci nedeľňajšej demonštrácie, vypršalo dnes večer. V Budapešti, ale aj v ďalších maďarských mestách sa začala už druhá demonštrácia za účasti tisícov Maďarov.

Tisícky demonštrantov počas protestného pochodu Budapešťou 28. októbra 2014. Demonštranti protestovali proti zámeru maďarskej vlády zaviesť daň z internetu.
Foto: TASR/AP


Ostrá kritika zo strany EK

Ostrý protest proti plánovanému zdaneniu internetu adresoval dnes v Bruseli maďarskej vláde Ryan Heath - hovorca komisárky Európskej komisie zodpovednej za digitálnu agendu Neelie Kroesovej.

Informovala o tom agentúra MTI.

Na pravidelnej dennej tlačovej konferencii EK Heath povedal, že Maďarsko už aj tak zaostáva za priemerom členských štátov Európskej únie v oblasti digitálneho sektora.

Podľa hovorcu by sa Maďarsko ubralo zlým smerom, ak by zavedením tejto dane zneistilo využívanie prenosu dát prostredníctvom internetu. "Európu môže z krízy vytiahnuť práve digitálne hospodárstvo," cituje MTI Heartha.

Kroesová minulý týždeň na Twitteri povzbudila Maďarov k účasti na nedeľňajšej demonštrácii a výzvu organizátorov na protest zdieľala na svojej stránke na Facebooku.

Proti zámeru vlády premiéra Viktora Orbána zdaniť internet protestovali v nedeľu večer v Budapešti tisíce Maďarov. Vládu vyzvali, aby do 48 hodín úplne stiahla z parlamentu návrh na zdanenie internetu.

Vládna strana Fidesz však predložila v pondelok parlamentu pozmeňujúci návrh, ktorým by bola určená horná hranica mesačného zdanenia internetu na 700 forintov (2,27 eura) a v prípade právnických osôb 5000 forintov (16,32 eura).

Odporcovia už pripravujú protesty v Budapešti, viacerých maďarských mestách, ale aj vo Varšave.

Európska komisárka pre digitálnu agendu Neelie Kroesová
Foto: TASR/AP


Fidesz chce uzákoniť, že daň z internetu nebudú platiť odberatelia

Maďarská vládna strana Fidesz chce aj v prípade rozšírenia telekomunikačnej dane o daň z internetu prijať prísny zákon, ktorý by zaručil, že uvedenú daň neprenesú dodávatelia internetových služieb na odberateľov. Podľa agentúry MTI to dnes vyhlásil tlačový odbor Fideszu.

Podľa vládnej strany teda rozšírenie telekomunikačnej dane o internet nebude pre samotných odberateľov znamenať ani jediný forint nákladov navyše.

Fidesz vo vyhlásení zdôraznil, že takto získané financie chce použiť vláda na program rozšírenia širokopásmového internetu v krajine aj s použitím zdrojov z Európskej únie. Dodávatelia telekomunikačných služieb tak získajú viac zákazníkov a preto by bolo vhodné, keby na tento rozvojový program vlády prispeli.

Proti zámeru vlády premiéra Viktora Orbána zdaniť internet protestovali v nedeľu večer v Budapešti tisíce Maďarov. Vládu vyzvali, aby do 48 hodín úplne stiahla z parlamentu návrh na zdanenie internetu.

Vládna strana Fidesz však predložila v pondelok parlamentu iba pozmeňujúci návrh, ktorým by bola určená horná hranica mesačného zdanenia internetu na 700 forintov (2,27 eura) a v prípade právnických osôb 5000 forintov (16,32 eura).