Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda chce zdanením získať kontrolu nad internetom

Protesty proti zdaneniu internetu v Maďarsku. Foto: TASR/AP

Vyhlásil to v rozhovore pre spravodajský server Vs.hu pravicový ekonóm Tamás Mellár.

Budapešť 30. októbra (TASR) - Zdanením internetu chce maďarská vláda znemožniť zahraničných poskytovateľov služieb, aby potom mohla získať kontrolu nad internetom, vyhlásil v rozhovore pre spravodajský server Vs.hu pravicový ekonóm Tamás Mellár.

V súvislosti s minulotýždňovým vládnym návrhom zdaniť od budúceho roka prenos dát, ktorý vyvolal po celom Maďarsku vlnu protestov, Mellár povedal, že Maďarsko smeruje opäť do slepej uličky, ako to už v dejinách urobilo viackrát.

"Vláda nechce zdaniť internet preto, že by potrebovala daňové príjmy, ale preto, aby znemožnila zahraničných poskytovateľov služieb. Ak totiž tí prenesú daň na zákazníkov, tak dostanú mastnú pokutu; v opačnom prípade budú stratoví," spresnil Mellár.

Podľa jeho názoru namiesto zahraničných firiem potom nastúpia domáce podniky blízke vláde, prípadne zriadia štátneho dodávateľa internetových služieb, ktorý bude môcť účinne kontrolovať zverejňované informácie.

"Znamenalo by to obmedzovanie slobody a demokracie, pretože ľudia nebudú mať slobodu prístupu k informáciám a nebudú mať slobodu voľby medzi alternatívami," tvrdí ekonóm, podľa ktorého tak demokratické inštitúcie ďalej oslabnú a v spoločnosti zavládne apatia.

Server pripomína, že tento 60-ročný ekonóm sa zúčastnil v utorok v Pécsi demonštrácie proti zdaneniu internetu, ale protestoval aj v roku 2006 proti vláde Ferenca Gyurcsánya. Mellár bol po zmene režimu poradcom vlády Józsefa Antalla (1990-93); v období prvej vlády Viktora Orbána bol predsedom Ústredného štatistického úradu.

Daň za internet v Maďarsku je podľa P. Szijjártóa zatiaľ iba v podobe návrhu

Uvažované zavedenie dane za internet je v Maďarsku zatiaľ iba v podobe návrhu. "Nezaviedli sme daň za internet, je zatiaľ iba v podobe návrhu o dani z telekomunikačných služieb," uviedol dnes v Bratislave maďarský minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí Péter Szijjártó po stretnutí s podpredsedom vlády SR pre investície Ľubomírom Vážnym (Smer-SD).

"Sme samozrejme otvorení voči všetkým rokovaniam, jednak vnútroštátnym, aj voči Európskej únii. Takisto ako v ostatných prípadoch sme však odhodlaní všetky vládne rozhodnutia Maďarska obhájiť," spresnil Szijjártó.

"Maďarsko je prosperujúca a demokratická krajina. To vidíme z toho, že každý má možnosť vyjadriť svoj názor. Maďari by nikdy nedovolili, aby niekto siahol na ich demokraciu. To je práve vidno aj z udalostí posledných dní," dodal maďarský minister na otázku novinárov, prečo návrh o zdanení internetu vyvolal ostré protesty maďarskej verejnosti.