Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tri štvrtiny Maďarov si myslia, že sa ich krajina uberá zlým smerom

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Vyplýva to z výsledkov januárového prieskumu maďarského inštitútu Ipsos, ktoré zverejnila tlačová agentúra MTI.

Budapešť 22. januára (TASR) - Smerovanie Maďarska je podľa 75 percent Maďarov zlé, opak si myslí iba 17 percent.

S prácou vlády Viktora Orbána je nespokojných 63 percent a prácu opozície hodnotí negatívne 66 percent obyvateľstva. Vyplýva to z výsledkov januárového prieskumu maďarského inštitútu Ipsos, ktoré zverejnila tlačová agentúra MTI.

Vládu v prieskume ohodnotilo kladne 12 percent opýtaných a činnosť opozície päť percent opýtaných.

Zmenu vlády v najbližších voľbách v roku 2014 by si želalo 53 percent voličov, pričom štvrtina z nich sú sympatizanti Maďarskej socialistickej strany (MSZP), desatina priaznivci ultrapravicového Jobbiku a ďalšia desatina sympatizanti ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP). Až 48 percent tých, ktorí chcú zmenu, nepodporuje žiadnu opozičnú stranu.

Pokračovanie vlády Fideszu na ďalšie štyri roky by chcelo 21 percent respondentov.

Preferencie politických strán sa v polovici januára výrazne nezmenili a neboli ovplyvnené napríklad ani študentskými demonštráciami v ostatných týždňoch.

Fidesz by už tretí mesiac po sebe volilo 19 percent voličov, opozičná MSZP si udržala 16-percentnú podporu a Jobbik šesť percent. Za LMP, ktorá oproti decembru mierne stratila, by hlasovali tri percentá voličov. Demokratická koalícia (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya zostala na úrovni jedného percenta.

Ipsos sa opýtal aj na postoj voličov k volebnému hnutiu Spolu 2014, v ktorom medzi zakladateľmi figuruje ďalší expremiér - Gordon Bajnai. Spolu 2014 by volili štyri percentá opýtaných.

Pomer nerozhodných voličov stúpol na rekordných 52 percent. Pred štyrmi rokmi ich bolo 43 percent a pred ôsmimi rokmi dokonca až 30 percent oprávnených voličov.