Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko je na nohách, starosta za Jobbik hovoril o občianskej vojne

Foto: TASR/Ladislav Vallach

Starosta Gyöngyöspaty rozoberal so šéfom svojej kampane a s dvoma aktivistami tamojšej občianskej stráže možný vývoj prípadnej občianskej vojny v Maďarsku.

Budapešť 19. apríla (TASR) – V piatok predpoludním mimoriadne zasadne branno-bezpečnostný výbor maďarského parlamentu, ktorý zvolali kvôli vyjadreniam starostu za ultrapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik o občianskej vojne.

Ako uviedla na svojej internetovej stránke maďarská komerčná televízna stanica ATV, starosta Gyöngyöspaty rozoberal so šéfom svojej kampane a s dvoma aktivistami tamojšej občianskej stráže možný vývoj prípadnej občianskej vojny v Maďarsku. Vyplýva to zo zvukovej nahrávky, ktorú získala televízia.

Zvolanie výboru iniciovala Maďarská socialistická strana (MSZP) na základe zvukovej nahrávky. Predseda socialistov Attila Mesterházy v tejto súvislosti vyhlásil, že vzhľadom na skutočnosť, že obsah nahrávky napĺňa skutkovú podstatu závažného trestného činu smerujúceho k narušeniu ústavného poriadku, požiadal predsedu výboru – socialistu Zsolta Molnára, aby čo najskôr zvolal schôdzu výboru.

Iniciatívu podporila aj ďalšia opozičná strana Politika môže byť iná (LMP), ktorá vyzvala generálneho prokurátora Pétera Polta, aby nahrávku preskúmal.

Juhász pre maďarskú tlačovú agentúru MTI uviedol, že o nahrávke nevie a nevyjadroval sa tak, ako to z nej vyplýva. Hnutie Jobbik odmietlo komentovať prípad s tým, že zrejme išlo o súkromný rozhovor starostu a nahrávka je dôkazom toho, že politici Jobiku sú sledovaní prostriedkami tajných služieb.

Podľa ATV nahrávka pochádza z mája 2011 a hovorilo sa na nej najmä o blížiacich sa predčasných samosprávnych voľbách.