Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Jobbik chce zvrhnúť Fidesz, gardisti protestovali proti Vonovi

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa komerčnej spravodajskej televízie HírTV Vona zdôraznil, že jeho strana je pripravená vládnuť a zastupovať záujmy všetkých Maďarov.

Budapešť 28. januára (TASR) - Maďarskú vládnu stranu Fidesz je schopný vo voľbách poraziť iba Jobbik. Predseda tohto opozičného zoskupenia Gábor Vona to vyhlásil dnes v Budapešti v prejave hodnotiacom stav krajiny. Pred budovou, kde vystúpil, proti nemu protestovali radikálni gardisti.

Podľa komerčnej spravodajskej televízie HírTV Vona zdôraznil, že jeho strana je pripravená vládnuť a zastupovať záujmy všetkých Maďarov. "Nultým krokom po prevzatí vlády bude zúčtovanie," zdôraznil predseda.

Podotkol, že za ľavicovo-liberálnej vlády Ferenca Gyurcsánya riadili krajinu zahraničné hospodárske, politické a finančné mocenské centrá, ktoré pripravili Maďarov o slobodu i bezpečnosť. Za terajšej vlády Fideszu na čele s premiérom Viktorom Orbánom podľa slov predsedu Jobbiku ohrozujú slobodu a bezpečnosť Maďarov domáci oligarchovia, preto musí prevziať vládu Jobbik, ktorý sa postaví na stranu ľudu.

Jobbik bude v nadchádzajúcom období čeliť mohutnému komunikačnému útoku zo strany médií blízkych vláde, povedal Vona, ktorý je presvedčený, že to bude prejav strachu Fideszu z Jobbiku.

Vona sa snažil osloviť aj ľavicových voličov. Pripomenul proces transformácie svojej strany z ultrapravicovej na ľudovú a vyzval všetkých Maďarov na zomknutie v budúcoročných parlamentných voľbách.

Pred konferenčným centrom v XI. budapeštianskom obvode, kde Vona predniesol v poradí už siedmy výročný prejav o stave krajiny, protestovali členovia zakázanej Maďarskej gardy. Gardisti, ktorí sú nespokojní s tým, že predseda Jobbiku opustil ultrapravicové smerovanie strany, požadovali, aby Vona vrátil gardistickú vestu, v ktorej v roku 2010 skladal v parlamente poslanecký sľub.