Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

L. Bokros: Maďarsko sa riadi Európou, nie Orbánom

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP Photo/MTI, Zsolt Szigetvary

Bokros, ktorý kandiduje na primátora Budapešti, sa stal známym v roku 1995, keď ako minister financií realizoval úsporný program, ktorý vošiel do maďarských hospodárskych dejín ako Bokrosov balík.

Budapešť 9. októbra (TASR) - Maďarsko sa riadi Európou a nie autoritárskym režimom, ktorý vybudoval Viktor Orbán, vyhlásil dnes v Budapešti kandidát Hnutia moderné Maďarsko (MoMa) na post primátora Budapešti Lajos Bokros.

Podľa agentúry MTI kandidát, ktorého podporujú ľavicové strany, na mítingu v závere kampane pred nedeľňajšími komunálnymi voľbami pred približne 150 účastníkmi povedal, že za jednu z najdôležitejších úloh považuje zastavenie prepadu politickej kultúry.

Kandidáta MoMa podporil na podujatí aj Gábor Demszky, ktorý bol budapeštianskym primátorom v rokoch 1990 až 2010. Demszky vyzval svojich bývalých voličov, aby volili Bokrosa, a zdôraznil, že Budapešť bola dávnejšie viackrát schopná poraziť terajšiu vládnu stranu Fidesz, pričom aj teraz existuje šanca "spôsobiť praskliny na štruktúre monolitu postkomunistického mafiánskeho štátu".

Primátorom maďarskej metropoly je v súčasnosti nominant vládneho bloku Fidesz-KDNP István Tarlós. Z aktuálnych výsledkov prieskumov verejnej mienky vyplýva, že pred komunálnymi voľbami, ktoré sa budú konať v nedeľu 12. októbra, si vládny blok udržiava výrazný náskok pred opozičnými stranami.

Bokros sa stal známym v roku 1995, keď ako minister financií vlády Gyulu Horna realizoval úsporný program, ktorý vošiel do maďarských hospodárskych dejín ako Bokrosov balík. Silnou devalváciou forintu, znížením sociálnych výdavkov a dočasným zavedením dovozných poplatkov zabezpečil Bokrosov reštrikčný balík konsolidáciu štátneho rozpočtu.