Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarsko schválilo kódex, väzni budú platiť za pranie či chladničku

Ilustračné foto Foto: TASR

Nový 192 stranový kódex, ktorým nahradia mnohokrát upravovaný zákon z roku 1979, začne platiť 1. januára 2015 v rámci ucelenej justičnej reformy.

Budapešť 17. decembra (TASR) - Maďarský parlament dnes prijal kódex výkonu trestu, ktorého jedným z cieľov je zabezpečiť ekonomickú sebestačnosť väzníc. Väzni budú musieť väčšou mierou prispieť k nákladom výkonu trestu, informovala agentúra MTI.

Nový 192 stranový kódex, ktorým nahradia mnohokrát upravovaný zákon z roku 1979, začne platiť 1. januára 2015 v rámci ucelenej justičnej reformy. Za kódex hlasovalo 251 poslancov, 47 bolo proti a 43 sa zdržalo hlasovania.

Novinkou bude zavedenie systému rizikovej analýzy väzňov - pravidelného sledovania vývoja zmien ich osobnosti. Systém by mal prispieť k tomu, aby sa ľudia po prepustení z výkonu trestu mohli ľahšie adaptovať v spoločnosti, pričom sa očakáva zníženie počtu tých, ktorí sa vrátia k páchaniu trestnej činnosti.

V kódexe zachovali opatrenia zavedené po zmene vlády v roku 2010, podľa ktorých väzni - okrem práceneschopných, mladistvých, dôchodcov a tehotných žien od šiesteho mesiaca tehotenstva - musia pracovať.

Odsúdení budú musieť uhradiť náklady liečby v prípade, že si sami poškodia zdravie, budú platiť za pranie, ale napríklad aj za používanie chladničiek či ponorných ohrievačov vody.