Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarský prezident vypísal komunálne voľby na 12. októbra

Maďarský prezident János Áder Foto: TASR/Martin Baumann

V tom istom termíne sa budú konať aj voľby poslancov do národnostných samospráv.

Budapešť 23. júla (TASR) - Maďarský prezident János Áder vypísal dnes voľby poslancov miestnych samospráv, starostov a primátorov na 12. októbra. V tom istom termíne sa budú konať aj voľby poslancov do národnostných samospráv, informovala agentúra MTI.

Poslankyňa vládneho Fideszu Gabriela Selmecziová v tejto súvislosti zdôraznila, že jej strana je na komunálne voľby pripravená a má v úmysle viesť jednotnú predvolebnú kampaň.

Zástupca predsedu Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Zoltán Gögös uviedol, že v nadchádzajúcich dvoch týždňoch bude potrebné zavŕšiť predvolebné opozičné rokovania. "Našim principiálnym cieľom je, aby podľa možnosti na každom mieste mal vládny kandidát jediného vyzývateľa," dodal.

Hovorca opozičnej ultrapravicovej strany Jobbik Ádám Mirkóczki poznamenal, že síce verejnosť očakávala vypísanie volieb do miestnych samospráv už na 5. októbra, neskorší termín ale podľa neho nebude mať vplyv na ich výsledky. "Výsledok ale určite ovplyvní zdeformovaný volebný systém, ktorý prospeje vládnemu Fideszu v Budapešti, ale aj mimo hlavného mesta," myslí si hovorca Jobbiku.

Pripravenosť na voľby deklarovali aj ďalšie strany. Ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) kritizovala skutočnosť, že na vypísanie termínu volieb bolo potrebné dlho čakať, aby sa overilo, či sú náhle zavedené volebné zmeny vôbec v súlade s ústavou. Demokratická koalícia (DK) poznamenala, že podľa jej názoru ani nadchádzajúce komunálne voľby nebudú slobodné ani spravodlivé.