Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri rodinnej hádke zavraždili kandidáta na starostu

Ilustračné foto Foto: TASR/MTI

Vyše 60-tisíc kandidátov sa v Maďarsku uchádza o obsadenie 20-tisíc miest v miestnych a národnostných samosprávach, o ktorých rozhodnú voliči v komunálnych voľbách v nedeľu 12. októbra.

Budapešť 11. októbra (TASR) - V severomaďarskej obci Egyházasgerge v Novohradskej župe zavraždili dnes jedného z piatich kandidátov na post starostu obce v nedeľňajších komunálnych voľbách, informovala agentúra MTI.

Obeťou je 58-ročný nezávislý kandidát Nándor Pilisi, ktorého po hádke v byte bodol nožom jeho 47-ročný brat Lajos. Kandidát na mieste zomrel. Páchateľa polícia zadržala a iniciovala jeho vzatie do vyšetrovacej väzby.

Šéf Oblastnej volebnej kancelárie Novohradskej župy László Barta pre MTI potvrdil vraždu a dodal, že príslušná pracovná skupina a volebná komisia musia zabezpečiť, aby meno zavraždeného nefigurovalo na volebnej listine.

V komunálnych voľbách sa o 20-tisíc miest uchádza 60-tisíc kandidátov

Vyše 60.000 kandidátov sa v Maďarsku uchádza o obsadenie 20.000 miest v miestnych a národnostných samosprávach, o ktorých rozhodnú voliči v komunálnych voľbách v nedeľu 12. októbra.

Vyše 23.000 kandidátov delegovali politické strany, počet nezávislých kandidátov je vyše 38.000. Podľa denníka Népszabadság je počet kandidátov nižší než pred štyrmi rokmi, keď na funkcie poslancov, primátorov a starostov kandidovalo takmer 70.000 ľudí.

V Maďarsku je spolu s budapeštianskymi obvodmi takmer 3200 samosprávnych celkov. Primátorov a starostov volia občania priamo.

Národnostné samosprávy budú voliť členovia 13 uznaných menšín v Maďarsku, vrátane slovenskej. Národnostní voliči sa museli vopred zaregistrovať na menšinové voličské zoznamy v zmysle menšinového zákona novelizovaného v roku 2010.

Podľa výsledkov prieskumov verejnej mienky si najväčšiu podporu aj pred komunálnymi voľbami zachovávajú strany vládneho bloku Fidesz-KDNP. Ochotu zúčastniť sa na komunálnych voľbách 2014 prejavila necelá polovica maďarských voličov.