Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Kövér dal poslancovi za narušenie poriadku pokutu dva milióny forintov

Na archívnej snímke László Kövér. Foto: TASR/MTI

V úvode jarnej schôdze Hadházy spustil z balkóna za predsedníckym pultom tabuľu s nápisom "Stop propagande!".

Budapešť 19. februára (TASR) - Pokutu vo výške dvoch miliónov forintov (5973 eur) udelil predseda maďarského parlamentu László Kövér nezávislému poslancovi Ákosovi Hadházymu za narušenie poriadku pondelňajšieho plenárneho zasadnutia zákonodarného zboru, informovala v stredu komerčná televízna stanica ATV.

V úvode jarnej schôdze Hadházy spustil z balkóna za predsedníckym pultom tabuľu s nápisom "Stop propagande!". Kövér ho napomenul a vykázal z rokovacej sály. Opoziční poslanci potom na protest takisto opustili sálu.

Hadházy pre ATV uviedol, že sa proti rozhodnutiu šéfa parlamentu neodvolá.

Opozičné strany v pondelok avizovali, že sa obrátia na ústavný súd so žiadosťou, aby zrušil novelizovaný zákon o právnom postavení poslancov so sprísnením disciplinárneho poriadku zákonodarného zboru, ktorý platí od 1. februára. Podľa strán Jobbik, Dialóg (Párbeszéd), Maďarskej socialistickej strany (MSZP), Demokratickej koalície (DK), ochranárskej strany LMP a Maďarskej liberálnej strany (MLP) je tento zákon neprimeraný, nespravodlivý a protiústavný, pretože bráni v práci zákonodarného zboru.

Maďarský parlament vlani 10. decembra schválil hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP návrh novely uvedeného zákona v reakcii na skutočnosť, že opoziční poslanci v predchádzajúcom roku niekoľkokrát prejavili svoju nespokojnosť narušením poriadku v rokovacej sále.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)