Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarský právny expert: Csatáry by si musel trest odpykať v Maďarsku

Laszló Csatáry. Foto: TASR/AP Photo

László Csatáry bol ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora.

Budapešť 21. júna (TASR) - Ak by aj bol 98-ročný László Csatáry, obvinený z vojnových zločinov, vydaný Slovenskej republike, v zmysle dvojstrannej medzištátnej dohody si musí doživotný trest vyrieknutý slovenským súdom v každom prípade odpykať v Maďarsku, vyhlásil dnes maďarský právny expert Ádám Gellért.

V maďarskej komerčnej televízii ATV Gellért konštatoval, že maďarské právne normy, ale ani medzinárodné právne dohody neumožňujú, aby Csatáry išiel do väzenia na Slovensku.

Podľa Gellérta aj na Slovensku by bol potrebný nový súdny proces, pretože proces z roku 1948, ktorý skončil rozsudkom trestu smrti, ani zďaleka nezodpovedal požiadavkám právneho štátu. Obvinený sa procesu nemohol zúčastniť a jeho pridelený obhajca nepoložil žiadne otázky. "Uvedený rozsudok neskôr Slováci upravili na doživotný trest," poznamenal v televízii maďarský právny expert.

ATV pripomenula, že maďarská prokuratúra 18. júna obžalovala Csatáryho okrem iného aj za pomoc pri deportáciách Židov do koncentračného tábora Osvienčim.

"Je obžalovaný z nezákonných popráv a mučenia ľudí, ktorých sa dopustil čiastočne ako páchateľ a čiastočne ako spolupáchateľ," spresnila vtedy hovorkyňa úradu budapeštianskeho hlavného prokurátora Bettina Bagolyová. Ako dodala, Csatáryho prípad sa dostane pred súd v priebehu nasledujúcich troch mesiacov.

Csatáry podľa Centra Simona Wiesenthala (SWC) zohral kľúčovú úlohu pri deportácii 300 ľudí z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili. A čelí aj obvineniu z pomáhania pri organizovaní deportácií približne 15.700 Židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944.

Csatáry bol v tom čase ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.