Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ľavicový predseda v Maďarsku zvolal výbor pre národnú bezpečnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O podozrení z prania špinavých peňazí vo vládnych kruhoch písal v pondelok denník Magyar Nemzet.

Budapešť 27. marca (TASR) - Kauzu prania špinavých peňazí, vyšetrovanie maďarských občanov americkou FBI či prípad vyhostenia ruského diplomata z Maďarska by mal vo štvrtok prerokovať parlamentný výbor pre národnú bezpečnosť, informovala v utorok agentúra MTI.

Schôdzku zvolal predseda výboru z opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Zsolt Molnár, podľa ktorého sa v uplynulých dňoch objavili kauzy, v ktorých sa musia členovia výboru neodkladne zorientovať.

"Výbor pre národnú bezpečnosť vo štvrtok bude chcieť vypočuť v súvislosti s uvedenými kauzami príslušné tajné služby a členov vlády," dodal Molnár.

O podozrení z prania špinavých peňazí vo vládnych kruhoch písal v pondelok denník Magyar Nemzet. Vlastníkom periodika je bývalý priateľ a spojenec premiéra Viktora Orbána Lajos Simicska, ktorého vzťah k Orbánovi sa v roku 2015 radikálne zmenil.

Kauzu o údajnom prepieraní spreneverených eurofondov cez ázijské a arabské bankové účty, ktorých časť sa do Maďarska vrátila vo forme investícií arabských investorov, si všimli aj viaceré zahraničné médiá, ktoré pripomínajú, že kauza vypukla v záverečnom dejstve pred parlamentnými voľbami. Tie sa budú konať 8. apríla.

spravodajca TASR Ladislav Vallach