Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarsko poskytne Žákovej-Malinovej konzulárnu ochranu

Na snímke Hedviga Žáková - Malinová Foto: TASR/Vladimír Benko

Rezort diplomacie Maďarska v stredu večer zverejnil vyhlásenie, podľa ktorého maďarská vláda považuje za zarážajúce, že slovenská prokuratúra vzniesla voči Žákovej-Malinovej obvinenie.

Budapešť 10. apríla (TASR) - Maďarské ministerstvo zahraničných vecí "so zdesením" vzalo na vedomie minulotýždňové vznesenie obvinenia voči Hedvige Žákovej-Malinovej a avizovalo, že v ďalšej etape procesu poskytne Maďarsko menovanej konzulárnu ochranu.

Rezort diplomacie v stredu večer zverejnil prostredníctvom agentúry MTI vyhlásenie, podľa ktorého maďarská vláda považuje za zarážajúce, že slovenská prokuratúra vzniesla voči Žákovej-Malinovej obvinenie. Pritom podľa neho pochybnosti vyvoláva aj skutočnosť, že Žáková-Malinová i jej advokát sa o obžalobe dozvedeli najprv z médií.

Žáková-Malinová je maďarskou občiankou, preto je jednoznačné, že Maďarsko jej zabezpečí konzulárnu ochranu a kauzu predloží aj na medzinárodných fórach, uzatvára maďarský rezort diplomacie. Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal na ňu 2. apríla 2014 obžalobu pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin krivej výpovede a prísahy. Niekoľko mesiacov predtým, vlani 19. decembra, prijala Žáková-Malinová maďarské štátne občianstvo a odsťahovala sa do maďarského Györu.

Kauza vznikla po tom, čo 25. augusta 2006 dvaja holohlaví mladíci vtedy 23-ročnú slobodnú Hedvigu Malinovú údajne prepadli v Nitre. Surovo ju dokopali, okradli a na tričko napísali protimaďarské heslá.

Študentka neskôr udala, že sa tak stalo, keď išla na skúšku na Fakultu stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa a do mobilu hovorila po maďarsky. Polícia vyšetrovanie útoku ukončila 11. septembra 2006 so záverom, že skutok sa nestal. Od 14. mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu.