Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mimoriadna schôdza maďarského parlamentu nebola uznášaniaschopná

Maďarský parlament, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa internetovej stránky denníka Magyar Nemzet schôdzku zvolala opozičná strana Politika môže byť iná (LMP).

Budapešť 21. marca (TASR) - Otázky zákazu vysťahovania rodín s deťmi a zverejnenia zoznamu bývalých agentov tajnej služby mala v stredu riešiť mimoriadna schôdza maďarského parlamentu. Podľa internetovej stránky denníka Magyar Nemzet schôdzku zvolala opozičná strana Politika môže byť iná (LMP), avšak pre neúčasť poslancov vládneho bloku Fidesz - Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) nebolo rokovanie uznášaniaschopné.

Zo strany vládneho bloku prišli na schôdzku iba predseda parlamentnej frakcie Fideszu Gergely Gulyás, štátny tajomník úradu vlády Csaba Dömötör, štátny tajomník rezortu ľudských zdrojov Bence Rétvári z KDNP a štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Pál Völner, ktorí zodpovedali otázky opozičných poslancov.

Podľa Dömötöra mala mimoriadna schôdza poslúžiť pre opozičnú Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) iba ako súčasť predvolebnej kampane, o čom podľa neho svedčí aj vystúpenie predsedu frakcie socialistov Bertalana Tótha. Ten obvinil blok Fidesz-KDNP z toho, že sa pokúša zmanipulovať voľby, a povedal, že "schovávanie sa" vedenia Fideszu možno vysvetliť iba korupčnými škandálmi a podozrivými finančnými transakciami v jeho radoch.

Dániel Z. Kárpát z Jobbiku kritizoval poslancov Fidesz-KDNP za to, že poberajú plat, ale na schôdzu zákonodarného zboru neprídu. Okrem iného zdôraznil, že vláda Fidesz-KDNP nemá víziu krajiny, sústreďuje sa iba na odmietanie migrantov.

Po hodine otázok, v rámci ktorej vládny blok ostro kritizovala aj predsedníčka LMP Bernadett Szélová, poslanci pre neuznášaniaschopnosť ukončili schôdzu.

spravodajca TASR Ladislav Vallach