Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister obrany Csaba Hende po rokovaní o migrantoch odstúpil

Csaba Hende, archívne foto Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Pravicový premiér Viktor Orbán jeho demisiu prijal.

Budapešť 7. septembra (TASR) - Maďarský minister obrany Csaba Hende dnes odstúpil po zasadnutí rady národnej bezpečnosti, na ktorom diskutovala o obrovskom príleve utečencov a migrantov do krajiny. Informovala o tom maďarská štátna tlačová agentúra MTI a následne agentúra Reuters.

Do Maďarska už v rámci poslednej migračnej vlny prišlo vyše 100.000 ľudí, mnohí z nich utekajú pred vojnovým konfliktom na Blízkom východe.

Budapešť minulý týždeň navrhla opatrenia, ktoré umožnia rozmiestnenie armády popri maďarských hraniciach, v snahe zastaviť prúd utečencov a migrantov.

Pravicový premiér Viktor Orbán, ktorý presadzuje tvrdý prístup k migračnej kríze v Európe, prijal Hendeho demisiu a ministerské kreslo ponúkol Istvánovi Simicskóovi, takisto členovi jeho strany Fidesz.

"Najdôležitejšia je bezpečnosť Maďarov," povedal Simicskó pre denník Népszabadság v reakcii na otázku, aký je jeho názor na riešenie krízovej situácie spôsobenej migráciou. "Ako minister obrany musím plniť úlohy vyplývajúce z parlamentných rozhodnutí a zo záväzkov určených vládou," dodal.

Denník pripomína, že Simicskó už bol štátnym tajomníkom v rezorte obrany, je doktorom vojenských vied a dizertačnú prácu robil o riešení krízových situácií.

Népszabadság už na jar napísal, že Hende zrejme bude musieť odísť z postu ministra. Jeho kreslo sa triaslo po sérii nehôd bojových lietadiel JAS-39 Gripen a podľa denníka mu neprospelo ani odhalenie, že s kolegyňou, ktorú si medzitým vzal za ženu, počas služobných ciest využívali luxusné hotely.

Z vládnej komunikácie však je možné vyvodiť aj záver, že napriek deklaráciám o termínoch budovania zábran proti migrantom na maďarsko-srbských hraniciach práce zďaleka nepostupovali dobrým tempom.

Orbán si nečakane išiel pozrieť výstavbu zábran na hraniciach

Maďarský premiér Viktor Orbán spolu s ministrom zodpovedným za riadenie úradu vlády Jánosom Lázárom dnes večer neplánovane pricestovali do juhomaďarskej obce Mórahalom, kde si prezreli priebeh výstavby zábran na maďarsko-srbských hraniciach, uviedla verejnoprávna televízna stanica M1.

Informáciu potvrdila aj tlačová kancelária úradu predsedu vlády. Premiér a minister sa stretli s vojakmi stavajúcimi zábrany proti migrantom i s policajtmi.