Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Minister odkázal učiteľom, že im nezvýši mzdy

Na archívnej snímke demonštranti pred budovou maďarského parlamentu na Košútovom námestí počas protestu pedagógov proti situácii vo verejnom školstve v Budapešti 15. marca 2016. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Minister ľudských zdrojov Zoltán Balog vyjadril snahu dohodnúť sa v otázkach verejného vzdelávania, tá však musí vzniknúť podľa neho za okrúhlym stolom.

Budapešť 9. apríla (TASR) - Pedagógovia v Maďarsku v utorok vyhlásili na 20. apríla celodenný štrajk. Minister ľudských zdrojov Zoltán Balog im v rozhovore pre komerčnú televíziu ATV v piatok večer odkázal, že nebude ani požadované zvyšovanie miezd, ani znižovanie vyučovacích hodín.

Podľa agentúry MTI Balog vyjadril snahu dohodnúť sa v otázkach verejného vzdelávania, tá však musí vzniknúť podľa neho za okrúhlym stolom, pričom rokovať mieni s každým, kto to so zmenami v školstve myslí dobre. "Štrajk môže doposiaľ dosiahnuté výsledky okrúhleho stola ohroziť," zdôraznil.

Minister pripomenul, že z 25 bodov požadovaných štrajkovým výborom sa v 20 prípadoch podarilo už dohodnúť. V otázkach miezd však nie je možné pokročiť ďalej, pretože by si to vyžiadalo 50 miliárd forintov (160 miliónov eur) navyše, čo teraz jednoducho nepôjde.

Na margo požiadavky zníženia zaťaženia učiteľov Balog povedal, že vláda nemôže ísť do toho, pretože podľa výsledkov prieskumov v krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a iných medzinárodných prieskumov zaťaženie maďarských pedagógov je jedným z najnižších v Európskej únii. "Nižšie ísť nemôžeme," podčiarkol.

Pedagógovia žiadajú reorganizovanie štátneho orgánu, ktorý prevádzkuje verejné školské zariadenia, zníženie počtu vyučovacích hodín pre pedagógov na 22, úpravu miezd technických pracovníkov škôl a zabezpečenie finančných zdrojov pre vedúcich škôl tak, aby mohli vyplácať učiteľom prémie za kvalitnú výučbu.

Učitelia protestovali proti situácii vo verejnom školstve formou občianskej neposlušnosti 17. marca. Predtým, 15. marca, protestovalo vyše 30.000 učiteľov pred parlamentom v Budapešti.