Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarskí socialisti: Čo robia ozbrojení vojaci na srbských hraniciach?

Na snímke vozidlá maďarskej armády privážajú vojakov, ktorí majú urýchliť výstavbu štyri metre vysokého pohraničného plota pri obci Röszke, 11. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Prví vojaci vybavení samopalmi sa objavili pri hraniciach so Srbskom pri obci Röszke v piatok.

Budapešť 13. septembra (TASR) - Na základe akého splnomocnenia sú pri maďarsko-srbských hraniciach ozbrojení príslušníci maďarskej armády? Položil v sobotu otázku podpredseda parlamentného výboru pre obranu a vnútro za opozičnú Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) Tamás Harangozó v liste adresovanom šéfom rezortu obrany a vnútra.

Podľa agentúry MTI ľavicový politik v liste ďalej uviedol, že MSZP vyzýva ministra vnútra Sándora Pintéra, aby vysvetlil, prečo sa nedokáže postarať patrične o policajtov a aké opatrenia mieni vykonať na zlepšenie ich pracovných podmienok.

Nemenovaný policajt pre server Index.hu dnes povedal, že policajti pri srbských hraniciach, kde pracujú vo dvoch zmenách, jedia a pijú to, čo si zo sebou prinesú. Reagoval tak na vyhlásenie Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK), podľa ktorého policajti nasadení pri srbských hraniciach dostávajú denne potraviny obsahujúce 5000 kalórií, jedia trikrát denne, z toho raz teplú stravu.

Maďarský parlament prijal 4. septembra súbor zákonov zameraných na obmedzenie prílevu migrantov do krajiny s pôsobnosťou od 15. septembra. Nové právne normy okrem iného posilnia právomoci polície, umožnia nasadiť v mimoriadnych situáciách na hraniciach armádu, stanovujú prísne tresty za nelegálne prekročenie štátnej hranice a predstavujú základ pre vytvorenie prihraničných tranzitných zón pre migrantov.

Prví vojaci vybavení samopalmi sa objavili pri hraniciach so Srbskom pri obci Röszke v piatok.