Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Na riekach Tisa, Bodrog, Takta a Slaná platí povodňová pohotovosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vodohospodári vykonávajú denný monitoring a strážnu službu na úsekoch riek s celkovou dĺžkou 334 kilometroch, kde platí prvý a druhý stupeň protipovodňovej ochrany.

Budapešť 19. februára (TASR) - Na úsekoch ústia riek Tisa, Bodrog, Takta a Slaná (Sajó) v Maďarsku bola vyhlásená povodňová pohotovosť. Oznámilo to v pondelok na Facebooku Severomaďarské vodohospodárske riaditeľstvo (ÉMVIZIG), informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Vodohospodári vykonávajú denný monitoring a strážnu službu na úsekoch riek s celkovou dĺžkou 334 kilometrov, kde platí prvý a druhý stupeň protipovodňovej ochrany.

V oblasti pôsobnosti ÉMVIZIG hladiny väčšiny riek už klesajú, prípadne stagnujú. Mierne stúpa hladina už iba na úseku rieky Tisa pod obcou Tiszapalkonya.

Pre záplavy bolo uzavretých niekoľko ciest po celej krajine. Podľa servera utinform.hu v Boršodsko-abovsko-zemplínskej stolici uzatvorili cestu vedúcu ku kompe Ároktő pre rozvodnenú rieku Tisa. V dôsledku vysokej hladiny rieky Slaná uzatvorili zaplavený úsek cesty medzi obcami Kesznyéten a Sajóörös.

V Novohradskej stolici je v povodí Ipľa neprejazdná cesta z Őrhalomu k hraniciam so Slovenskom, ako aj cesta medzi Drégelypalánkom a štátnou hranicou.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)