Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Na rokovanie o boji proti terorizmu prišli iba dve strany

Predseda klubu maďarskej opozičnej parlamentnej strany András Schiffer Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa spolupredsedu LMP a predsedu parlamentnej frakcie LMP Andrása Schiffera bolo cieľom iniciatívy jeho strany vyjasniť si pojmy terorizmus a prisťahovalectvo.

Budapešť 27. januára (TASR) - Prerokovanie úloh odborného fóra boja proti terorizmu bolo hlavnou témou dnešnej budapeštianskej schôdze piatich maďarských parlamentných strán, na ktorú napokon prišli iba dve strany. Schôdzka iniciovaná opozičnou ochranárskou stranou Politika môže byť iná (LMP) sa napokon predčasne skončila, uviedla agentúra MTI.

Pozvanie LMP prijala iba ultrapravicová strana Jobbik. Podľa spolupredsedu LMP a predsedu parlamentnej frakcie LMP Andrása Schiffera bolo cieľom iniciatívy jeho strany vyjasniť si pojmy terorizmus a prisťahovalectvo. Ako dodal, je zrejmé, že vládna strana Fidesz "nebojuje proti terorizmu, ale proti prisťahovalcom".

Schiffer poznamenal, že LMP sa v budúcnosti nezúčastní na aktivitách odborného fóra boja proti terorizmu, na ktorého založení sa dohodli predsedovia frakcií piatich parlamentných strán v polovici januára na schôdzke zvolanej Fideszom.

Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) neprítomnosť na dnešnom rokovaní zdôvodnila tým, že v Maďarsku nie je teroristická hrozba. Podľa spolupredsedu LMP však cieľom neuskutočnenej schôdzky dnes bolo diskutovať o možných rizikách.

Fidesz zneužil tragédiu teroristických útokov v Paríži na odvedenie pozornosti od vlastných korupčných káuz a na hľadanie nového nepriateľa vo forme prisťahovalcov, reagoval poslanec Jobbiku Ádám Mirkóczki na neúčasť strán. MSZP podľa jeho slov nebola ani predtým úprimná.

Mirkóczki označil za dôležité prijatie konsenzu v záležitosti boja proti terorizmu. Dodal, že Jobbik je presvedčený, že existuje súvislosť medzi prisťahovalectvom a terorizmom. "Síce hrozba terorizmu v Maďarsku ešte nie je, jeho riziká však už existujú," zdôraznil predstaviteľ Jobbiku.