Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nový majiteľ Népszabadságu sa dohodol o odchode zatiaľ 30 novinárov

Ilustračná snímka Foto: TASR - Ladislav Vallach

Proces odchodu zvyšku zamestnancov potrvá najviac dva týždne.

Budapešť 7. novembra (TASR) - Nový majiteľ maďarského denníka Népszabadság - spoločnosť Opimus Press Zrt., ktorá vydavateľskú spoločnosť Mediaworks kúpila od rakúskej spoločnosti Vienna Capital Partners (VCP) - sa zatiaľ dohodol o odchode 30 novinárov tohto niekdajšieho opozičného periodika. Uviedol to dnes spravodajský server 444.hu.

Nový majiteľ koncom októbra deklaroval, že chce vážne preveriť možnosť obnovenia vydávania Népszabadságu. Väčšina z takmer 80 zamestnancov denníka však po tom, čo sa noviny dostali do rúk spoločnosti Opimus Press blízkej Orbánovej vláde, chce odísť, píše 444.hu.

Proces odchodu zvyšku zamestnancov potrvá najviac dva týždne.

Americká občianska organizácia Freedom House (FH) predaj denníka ostro kritizovala. "Pozastavenie vydávania a predaj majiteľa svedčia o tom, že v krajine rastie vplyv vlády v médiách," citovala agentúra MTI vyjadrenie podpredsedu FH zodpovedného za medzinárodné programy Roberta Hermana.

Podľa jeho slov by Európska únia i Spojené štáty mali ostro odsúdiť tento útok voči médiám. Maďarská vláda totiž získavanie majetku používa ako prostriedok na umlčanie kritických hlasov v tlači.

Vydavateľská spoločnosť Mediaworks pozastavila vydávanie Népszabadságu i jeho internetovej verzie 8. októbra. Vydavateľ v oficiálnom komuniké zdôvodnil vtedy tento krok pripravovanou zmenou koncepcie.