Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nový maďarský rozpočet ráta aj s výdavkami na ochranu hraníc

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tento rok aj v roku 2018 budú k dispozícii prostriedky na prípadné vybudovanie nového úseku hraničných zábran alebo na posilnenie jestvujúceho plota.

Budapešť 16. júna (TASR) - Ochrana pred ilegálnou migráciou nemôže byť otázkou peňazí, Maďarsko na tento účel minulo už miliardové čiastky. V rozhovore pre dnešné vydanie denník Magyar Idök to povedal maďarský minister národného hospodárstva Mihály Varga.

Na financovanie prípadných ďalších bezpečnostných úloh bola podľa jeho slov vyčlenená potrebná čiastka aj v štátnom rozpočte na rok 2018, ktorý vo štvrtok schválil maďarský parlament.

Tento rok aj v roku 2018 budú k dispozícii prostriedky na prípadné vybudovanie nového úseku hraničných zábran alebo na posilnenie jestvujúceho plota. "Doterajšie opatrenia vlády neboli zbytočné: Budapešť je dnes najbezpečnejšou európskou metropolou," zdôraznil Varga.

Bezpečnosť je podľa neho zásadným hľadiskom pri každej investícii. Zahraniční investori oceňujú, že maďarská vláda venuje mimoriadnu pozornosť bezpečnosti. "Stabilita a poriadok môže prinášať miliónové zisky," vyhlásil minister.

Maďarská vláda vo februári nariadila posilniť ochranu hraníc vybudovaním druhej línie na južných hraniciach krajiny. Na plot zo žiletkového drôtu, ktorý dokončili v máji, a na vybudovanie viacerých tzv. hotspotov pri hranici, vyčlenil kabinet 38 miliárd forintov (122,6 milióna eur).

Prvú líniu plota na 175 kilometrov dlhej hranici so Srbskom dokončilo Maďarsko vlani v septembri.