Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

O maďarské občianstvo požiadalo v zahraničí už 801.000 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O maďarské občianstvo požiadali aj Maďari žijúci na Slovensku. Viacerí tak v zmysle platných právnych noriem prišli o slovenské občianstvo.

Budapešť 8. marca (TASR) - Počet žiadateľov o zjednodušené udelenie maďarského občianstva dosiahol už 801.000, informoval dnes členov výboru spolupatričnosti maďarského parlamentu podpredseda vlády Zsolt Semjén.

Podľa agentúry MTI vicepremiér ďalej uviedol, že občiansku prísahu zložilo doposiaľ 750.000 žiadateľov. Príslušný úrad zamietol 28.000 žiadostí.

Semjén vyjadril presvedčenie, že aj napriek poklesu počtu záujemcov o maďarské občianstvo je reálne, aby počet nových občanov Maďarska dosiahol jeden milión. Vicepremiér zdôraznil, že z hľadiska autonómie nemôže existovať dvojaký meter a že Maďari žijúci v zahraničí majú na autonómiu nárok.

O udelenie maďarského občianstva sa zahraniční Maďari môžu uchádzať v zjednodušenom procese od 3. januára 2011; príslušný zákon schválil maďarský parlament 26. mája 2010.

O maďarské občianstvo požiadali aj Maďari žijúci na Slovensku. Viacerí tak v zmysle platných právnych noriem prišli o slovenské občianstvo.

Poslanci Národnej rady SR sa platný zákon o štátnom občianstve, ktorý presadila ešte prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD), usilovali zmierniť niekoľkokrát - vždy však neúspešne. NR SR schválila novelu zákona o štátnom občianstve v máji 2010 ako reakciu na maďarský zákon, ktorý zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.