Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Občiansku prísahu zložil slávnostne polmiliónty zahraničný Maďar

Archívne foto. Foto: TASR/MTI

Doposiaľ požiadalo o zjednodušené udelenie maďarského občianstva vyše 540.000 zahraničných Maďarov žijúcich v 90 krajinách sveta.

Budapešť 5. decembra (TASR) - Občiansku prísahu zložil dnes slávnostne v Budapešti polmiliónty žiadateľ o zjednodušené udelenie maďarského občianstva. Informovala agentúra MTI.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na podujatí v parlamente v tejto súvislosti vyhlásil, že v roku 2010 sa konečne podarilo "otvoriť zámok na bráne Maďarska, ktorý tam bol zavesený v 20. storočí."

"Otvorili sme bránu, aby každý, kto sa považuje za Maďara, mohol cez ňu vstúpiť," povedal premiér, podľa ktorého vplyvom búrok dejín 20. storočia boli Maďari roztrúsení po celom svete. "Vnímame to tak, že oni všetci - nezávisle na svojom bydlisku - sú členmi nášho národa," konštatoval Orbán.

Predseda vlády podotkol, že doposiaľ požiadalo o zjednodušené udelenie maďarského občianstva vyše 540.000 zahraničných Maďarov žijúcich v 90 krajinách sveta.

Polmilióntym zahraničným maďarským občanom sa dnešným zložením prísahy stal františkánsky mních Csaba Böjte z rumunského Sedmohradska, ktorý pricestoval do Budapešti a prísahu skladal spolu so svojou matkou.

Podpredseda maďarskej vlády Zsolt Semjén, ktorý je zodpovedný za národnú politiku, označil dnešný deň za sviatok inštitucionálneho zjednotenia maďarského národa.

O zjednodušené udelenie maďarského občianstva sa zahraniční Maďari mohli uchádzať od 3. januára 2011; príslušný zákon schválil parlament 26. mája 2010.

Najviac žiadostí podali v Sedmohradsku. O maďarské občianstvo požiadali aj Maďari žijúci na Slovensku. Viacerí tak v zmysle platných právnych noriem prišli o slovenské občianstvo.

Poslanci Národnej rady SR sa platný zákon o štátnom občianstve, ktorý presadila ešte prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD), usilovali zmierniť niekoľkokrát - vždy však neúspešne.

NR SR schválila novelu zákona o štátnom občianstve v máji 2010 ako reakciu na maďarský zákon, ktorý zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.