Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku pribudlo 320-tisíc nových voličov spoza hraníc

Budapešť Foto: TASR/Ladislav Vallach

Minister zahraničných vecí János Martonyi v máji 2010 povedal, že zahraniční Maďari dostanú občianstvo na základe individuálnej žiadosti, pričom s tým nie je automaticky spojené aj volebné právo.

Budapešť 7. marca (TASR) - Počet žiadateľov o maďarské občianstvo v uplynulých dvoch rokoch dosiahol takmer 370.000 osôb. Informoval o tom dnes denník Népszabadság na základe údajov vlády s tým, že občianstvo zatiaľ udelili vyše 320.000 žiadateľom, ktorí sú novými voličmi spoza hraníc Maďarska.

Denník pripomína, že udelenie maďarského občianstva, alebo "inštitucionálne znovuzjednotenie národa", ako to zvyčajne nazýva maďarský vicepremiér zodpovedný za otázky národnej politiky Zsolt Semjén, je dlhodobou prioritou vládnucich strán Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP).

Fidesz dlho vyhlasoval, že s občianstvom nebude poskytované aj volebné právo. Minister zahraničných vecí János Martonyi v máji 2010 povedal, že zahraniční Maďari dostanú občianstvo na základe individuálnej žiadosti, pričom s tým nie je automaticky spojené aj volebné právo.

Népszabadság dodáva, že odvtedy je už zrejmé, že Maďari žijúci v zahraničí, ktorí získali maďarské občianstvo, budú môcť voliť v parlamentných voľbách v roku 2014. Je pravdou, že spôsob ich voľby ešte nie je jasný.

O zjednodušené občianstvo je možné na základe rozhodnutia maďarského parlamentu z 26. mája 2010 žiadať od 3. januára 2011. Reakciou Slovenska na maďarský zákon bola novela zákona o štátnom občianstve. Podľa nej občania, ktorí dobrovoľne požiadajú o cudzie občianstvo, automaticky prídu o slovenské.