Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

O maďarské občianstvo požiadalo vyše 440.000 Maďarov zo zahraničia

Foto: TASR/Štefan Puškáš

O maďarské občianstvo požiadali aj Maďari žijúci na Slovensku.

Budapešť 10. mája (TASR) - O zjednodušené udelenie maďarského občianstva požiadalo doposiaľ vyše 440.000 Maďarov žijúcich v zahraničí - z nich 360.000 už zložilo občiansku prísahu.

Informoval dnes o tom vo východomaďarskej Nyíregyháze ministerský splnomocnenec Tamás Wetzel.

Podľa agentúry MTI Wetzel konštatoval, že do jesene zrejme dosiahne počet žiadateľov pol milióna. V tomto roku počet žiadostí stúpol oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 35 percent.

Najviac žiadostí podali v rumunskom Sedmohradsku, kde o maďarské občianstvo prejavilo záujem vyše 100.000 ľudí. Medzi žiadateľmi bol aj 104-ročný muž, ktorý bude maďarským občanom už tretíkrát.

O maďarské občianstvo požiadali aj Maďari žijúci na Slovensku. Viacerí tak v zmysle platných právnych noriem prišli o slovenské občianstvo.

Poslanci NR SR sa súčasný zákon o štátnom občianstve, ktorý presadila ešte prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD), usilovali zmierniť niekoľkokrát - vždy však neúspešne.

NR SR schválila novelu zákona o štátnom občianstve v máji 2010 ako reakciu na maďarský zákon, ktorý zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.

Podľa schválenej úpravy je strata štátneho občianstva SR možná v dvoch prípadoch; dovtedy sa tak mohlo stať iba prepustením zo štátneho zväzku SR na vlastnú žiadosť.

V zmysle uvedenej úpravy občan SR automaticky stráca slovenské občianstvo, ak dobrovoľne požiada o iné. Strata sa nevzťahuje na nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva v súvislosti s uzavretím manželstva alebo narodením.