Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Oficiálna pieseň k výročiu revolúcie 1956 vyvolala rozruch

Na archívnej snímke maďarský protestujúci vykrikuje protivládne slogany 23. októbra 2006 neďaleko budovy maďarského parlamentu v Budapešti počas protestného pochodu. Polícia rozohnala demonštrantov spred parlamentu počas oficiálnych osláv 50. výročia maďarskej revolúcie z roku 1956. Foto: TASR AP

Hudobník kubánsko-maďarského pôvodu Desmond Child totiž podľa spravodajského webového portálu 444.hu iba obnovil svoju skladbu pôvodne zloženú v roku 2007 pre basketbalistov Miamskej univerzity.


Budapešť 5. septembra (TASR) - Oficiálna pieseň zložená k októbrovému 60. výročiu protikomunistickej revolúcie v Maďarsku z roku 1956 vyvolala v maďarských protivládnych médiách rozruch. Známy americký hudobník kubánsko-maďarského pôvodu Desmond Child totiž podľa spravodajského webového portálu 444.hu iba obnovil svoju skladbu pôvodne zloženú v roku 2007 pre basketbalistov Miamskej univerzity.

Pieseň s názvom Za slobodnú krajinu, ktorej text napísal maďarský popový producent Tamás Orbán, predstavili v polovici augusta za prítomnosti výhradne provládnych médií v múzeu diktatúr Dom teroru. Následne ju odvysielali aj vo verejnoprávnom rozhlase Petöfi Rádió.

Child, ktorý spolupracoval s popovými hviezdami, ako sú Cher, Bonnie Tylerová, Michael Bolton, Roxette, Bon Jovi, Aerosmith či Ricky Martin, na sociálnej sieti vyjadril sklamanie z negatívnej reakcie časti maďarských médií.

Skladateľ podľa vlastných slov začal v roku 2006 pracovať so švédskym kolegom Andreasom Carlssonom na piesni, ktorá mala byť jeho "životným opusom". Rozpracovanú pieseň predstavil Child svojej priateľke, rektorke Miamskej univerzity Donne Shalalovej. Tá ho požiadala, či pieseň môže použiť na univerzitných slávnostiach.

Dvojica autorov poskytla univerzite povolenie s tým, že dielo nesmie byť použité komerčne, pretože hľadajú ešte jeho konečné uplatnenie.



"Autorské práva pred Maďarskom nikto nedostal," zdôraznil Child, podľa ktorého je v hudobnom priemysle celkom bežné, že časti, prípadne verzie skladieb otestujú v užšom kruhu poslucháčov a neskôr zapracujú do konečnej verzie.

Hymnu v rámci pamätného roka revolúcie 1956 na počesť obetí vytvoril Child bez nároku na autorský honorár, dodal.

"Môj otec József Márfy a brat Joey, ktorí sú pochovaní v Budapešti, mi boli veľmi blízki. Som rád, že môžem byť súčasťou pamätného roka 1956," zdôvodnil svoje gesto Child.