Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Maďarsko opäť podpichlo slovenskú diplomaciu, opäť pre menšiny

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí MR, Zsolt Németh Foto: TASR/Ladislav Vallach

Štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Zsolt Németh spochybnil oddanosť víťaznej strany Smer-SD k ochrane práv Maďarov.

Budapešť 28. marca (TASR) – Maďarská vláda je pripravená viesť so Slovenskom dialóg o riešení problémov. Vyhlásil to dnes v Budapešti maďarský štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Zsolt Németh, ktorý vyjadril ľútosť nad tým, že do slovenského zákonodarného zboru sa opäť nedostala Maďarmi zorganizovaná strana a dodal, že oddanosť vládneho Smeru-SD k ochrane práv Maďarov je "pochybná".

Pri príležitosti prezentácie knihy bývalého predsedu SMK Pála Csákyho "Sen o slobode" štátny tajomník povedal, že maďarská vláda za daných podmienok nevidí záruku ochrany maďarskej menšiny na Slovensku, preto by bolo neprijateľné, keby sa situácia práv menšín v SR nezlepšila. "Budapešť má záujem na vyriešení problémov, a nie na zachovaní status quo," dodal Németh.

Csáky, ktorý v knihe zverejnil svoje spisy, prejavy a rozhovory z čias, keď bol predsedom SMK, okrem iného poznamenal, že Slovensko je mladý štát, ktorý nemá potrebné skúsenosti z verejnej správy a často sa obáva takých, ktorých by sa nemuselo. Napríklad polmiliónovej maďarskej menšiny.

"Maďarov sa netreba báť, treba sa s nimi dohodnúť a konečne prijať patričný menšinový zákon," konštatoval expredseda SMK.