Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Opozícia žiada nezávislé vyšetrenie poruchy jadrovej elektrárne Paks

Ilustračné foto.Foto: TASR/MTI

Opozičný politik P. Ungár vyjadril obavy z toho, že elektráreň prechádza z 12-mesačného palivového cyklu na 15-mesačný, preto aj kontrola a údržba reaktorov bude vykonávaná menej často.

Budapešť 7. júna (TASR) - Maďarská opozičná ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) vo štvrtok vyzvala, aby stredajšiu poruchu v jadrovej elektrárni v juhomaďarskom Paksi vyšetrili v spolupráci s nezávislými orgánmi, akým je Európske spoločenstvo pre atómovú energiu (Euratom), či s občianskymi organizáciami.

Poslanec LMP Péter Ungár na tlačovej konferencii v Budapešti pripomenul, že v predchádzajúcom vládnom cykle sa už štvrtý reaktor raz pokazil a technickú poruchu mal aj tretí reaktor. Informovala o tom agentúra MTI.

Opozičný politik ďalej vyjadril obavy z toho, že elektráreň prechádza z 12-mesačného palivového cyklu na 15-mesačný, preto aj kontrola a údržba reaktorov bude vykonávaná menej často. Pritom sa bude experimentovať aj s novým druhom paliva, ktorého vplyvy nie sú známe, dodal.

Pre výpadok štiepenia sa v stredu popoludní spustil bezpečnostný proces, vplyvom ktorého poklesol výkon bloku o vyše 100 megawattov, informovala spoločnosť Paksi Atomerőmű Zrt. Udalosť podľa nej nemala žiadny vplyv na nukleárnu bezpečnosť a ani nijakú súvislosť s oblasťou atómovej energie.

Odborníci pracujú na odstraňovaní poruchy. Blok by mal dosiahnuť plný nominálny výkon zrejme už v piatok, uviedol vo štvrtok spravodajský server napi.hu odvolávajúc sa na informácie elektrárne.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach