Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarská opozícia na protest bojkotuje parlament

Maďarský premiér Viktor Orbán reční počas 5. výročia vyhlásenia novej ústavy Maďarska 25. apríla 2016 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Dôvodom je proces úpravy ústavy súvisiacej s referendom o prisťahovaleckých kvótach.

Budapešť 10. októbra (TASR) - Maďarská opozičná strana Demokratická koalícia (DK) vedená expremiérom Ferencom Gyurcsányom, ale aj Maďarská socialistická strana (MSZP), sa rozhodli, že budú bojkotovať prácu parlamentu. Kým štyria poslanci DK podľa spravodajského servera Index.hu chcú úplne ignorovať prácu v zákonodarnom zbore, parlamentná frakcia MSZP odmieta účasť na procese úpravy ústavy súvisiacej s referendom o prisťahovaleckých kvótach.

Predsedníctvo DK rozhodlo o bojkote na víkendovej mimoriadnej schôdzke. Poslanci Gyurcsány, Ágnes Vadaiová, László Varjú a Lajos Oláh odteraz nepôjdu na rokovania parlamentu a nebudú ani hlasovať, píše Index.hu.

Výnimkou budú iba dvojtretinové hlasovania, pri ktorých bude z matematického hľadiska dôležitá účasť poslancov DK, aby vládny Fidesz nezískal kvalifikovanú väčšinu hlasov. DK považuje za neprijateľné, že Fidesz chce po neplatnom referende o prisťahovaleckých kvótach novelizovať ústavu, pričom pohár trpezlivosti DK podľa Index.hu pretiekol víkendovým prerušením vydávania opozičného denníka Népszabadság.

Parlamentná frakcia MSZP sa nezúčastní procesu úpravy ústavy, ako to avizoval premiér Viktor Orbán v súvislosti s referendom o kvótach, rozhodli členovia frakcie MSZP na svojej dnešnej schôdzke. Socialisti sa nezúčastnia ani príslušného rokovania piatich parlamentných strán a ani záverečného hlasovania o návrhu novely ústavy, informoval server 24.hu.

Podpredseda MSZP Zollán Gögös označil prerušenie vydávania Népszabadságu za "začiatok temného obdobia maďarskej demokracie a slobody tlače".

Orbán minulý utorok oznámil, že jeho strana Fidesz plánuje upraviť ústavu v štyroch bodoch. "Novela ústavy a nedeľňajšie referendum o migračných kvótach spolu vytvoria maďarskej vláde silnejšiu pozíciu v rokovaniach s Bruselom," zdôraznil.

Novela ústavy bude podľa Orbána prejavením vôle tých 3,3 milióna ľudí, ktorí v plebiscite odmietli kvóty EÚ.