Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Maďarskí opoziční poslanci odstránili zábrany z okolia úradu vlády

Ilustarčná snímka. Foto: TASR/AP

Pred úradom vlády, ktorý sídli v niekdajšom karmelitánskom kláštore, sa zoradilo 11 policajtov, ktorí však proti počínaniu opozičných poslancov nezasiahli.

Budapešť 29. marca (TASR) - Poslanci maďarskej opozičnej strany Momentum a nezávislý poslanec Ákos Hadházy odstránili v stredu kovové zábrany z okolia úradu vlády na budínskom Hradnom vrchu, ktoré tam boli postavené pred poldruha rokom. Podľa nich sú totiž tieto zábrany symbolom vládnej propagandistickej mašinérie a obmedzovania slobody tlače, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server Telex.hu.

Pred úradom vlády, ktorý sídli v niekdajšom karmelitánskom kláštore, sa zoradilo 11 policajtov, ktorí však proti počínaniu opozičných poslancov nezasiahli. Poslanci priestor dobrovoľne opustili okolo 11.00 h. V čase protestnej akcie rokovali v budove úradu vlády štátni tajomníci.

Štátny tajomník rezortu ľudských zdrojov Bence Rétvári pri odchode z budovy na otázku slobody tlače serveru Telex.hu povedal, že zástupcovia médií budú môcť klásť otázky na tlačovej konferencii úradu vlády.

Polícia avizovala, že podáva žalobu na Hadházyho pre zneužitie zhromažďovacieho práva. Opozičný poslanec pre Telex.hu povedal, že sa v tejto kauze zriekne poslaneckej imunity.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)