Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku to vrie, proti Orbánovej vláde demonštrujú tisícky Maďarov

Tisíce Maďarov sa zhromaždili v nedeľu 30. marca 2014 popoludní pred Maďarskiou štátnou operou v Budapešti, aby na demonštrácii ľavicového bloku Zomknutie dali najavo nespokojnosť s vládou premiéra Viktora Orbána. Foto: TASR/MTI

Organizátori vyzvali na účasť všetkých Maďarov, ktorí majú dosť Orbánovho vládnutia a ktorí 6. apríla v parlamentných voľbách odmietnu vládnu stranu Fidesz.

Budapešť 30. marca (TASR) - Tisíce Maďarov sa zhromaždili dnes popoludní na Andrássyho ceste v Budapešti, aby na demonštrácii ľavicového bloku Zomknutie dali najavo nespokojnosť s vládou premiéra Viktora Orbána.

Organizátori vyzvali na účasť všetkých Maďarov, ktorí majú dosť Orbánovho vládnutia a ktorí 6. apríla v parlamentných voľbách odmietnu vládnu stranu Fidesz. "Ukážme vládnej moci, že toto je naša vlasť," píše sa vo výzve Zomknutia.

S prejavom vystúpia predseda Demokratickej koalície (DK) a expremiér Ferenc Gyurcsány, predseda Maďarskej liberálnej strany (Magyar Liberális Párt) Gábor Fodor, spolupredsedníčka Spolu-PM (Együtt-PM) Tímea Szabóová, šéf Spolu-PM a expremiér Gordon Bajnai a záver bude patriť predsedovi MSZP a kandidátovi bloku na post premiéra Attilovi Mesterházymu.



Šéf socialistov Mesterházy označil Orbána za boľševika

Vláda Viktora Orbána priniesla Maďarsku chudobu, strach, pričom mladí ľudia utekajú do zahraničia, vyhlásil dnes v Budapešti na protivládnej demonštrácii ľavicového bloku Zomknutie predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a kandidát bloku na post premiéra Attila Mesterházy.

Na zhromaždení pred desiaťtisícmi priaznivcov na Andrássyho triede ľavicový politik povedal, že Orbánova vláda čerpá z najhorších tradícií krajiny: ideologicky z obdobia Horthyho režimu, postojom z feudalizmu a z hľadiska vykonávania moci je premiér Fideszu boľševikom.

Mesterházy dôrazne vyzval Orbána, aby sa zúčastnil na verejnej televíznej debate, ktorú doposiaľ odmietal s odôvodnením, že nevie, kto je vlastne jeho vyzývateľom, kto je vodcom ľavice.

Tisíce Maďarov sa zhromaždili v nedeľu 30. marca 2014 popoludní pred Maďarskiou štátnou operou v Budapešti, aby na demonštrácii ľavicového bloku Zomknutie dali najavo nespokojnosť s vládou premiéra Viktora Orbána.
Foto: TASR/MTI


Podľa predsedu MSZP verejnoprávne médiá klamú a iné médiá si Orbán k sebe nepripustí, preto by bola potrebná priama konfrontácia formou debaty o tom, aké bolo skutočné vládnutie Fideszu v uplynulých štyroch rokoch.

Voličov Mesterházy vyzval, aby 6. apríla prišli k urnám a aby "túto skorumpovanú bandu poslali na smetisko dejín". Fidesz chce podľa jeho slov vybudovať novú štátostranu, pričom cieľom ľavice je návrat k republike a k modernému európskemu Maďarsku.



"Maďarská sloboda nie je na predaj," zdôraznil predseda Demokratickej koalície (DK) a expremiér Ferenc Gyurcsány, podľa ktorého maďarská sloboda a maďarská demokracia stále žijú.

"Ak Orbán chce, nech ide na východ, my však volíme západ," povedal Gyurcsány v súvislosti s tým, že predseda Fideszu smeruje Maďarsko do područia Ruska, pričom s krajinami Západu sa prehlbujú Maďarsku konflikty.

Šéf Spolu-PM a expremiér Gordon Bajnai podotkol, že tí, ktorí nechcú žiť ďalšie štyri roky v strachu, by mali voliť Zomknutie.