Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Orbán podľa opozičných strán klame o výsledkoch summitu

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarské opozičné strany dnes vyzvali voličov, aby sa nezúčastnili októbrového referenda proti migračným kvótam.

Budapešť 18. septembra (TASR) - Maďarské opozičné strany Együtt - a Korszakváltók Pártja (Spolu), Hnutie za moderné Maďarsko (MoMa) a Dialóg pre Maďarsko (PM) dnes vyzvali voličov, aby sa nezúčastnili októbrového referenda proti migračným kvótam. Na spoločnej tlačovej konferencii opozičných subjektov v Budapešti podľa agentúry MTI zaznelo, že predseda maďarskej vlády Viktor Orbán klamal o výsledkoch bratislavského neformálneho summitu EÚ.

Orbán označil summit v Bratislave za neúspešný z hľadiska toho, že sa nepodarilo zmeniť prisťahovaleckú politiku Bruselu. Orbán ďalej vyzdvihol, že v únii naďalej panuje sebazničujúca a naivná prisťahovalecká politika. Aj teraz sa vraj hovorilo viac o urýchlení prerozdeľovania migrantov než o ich zastavení na hraniciach Schengenu.

Opoziční politici kritizovali vládnu stranu Fidesz premiéra Orbána za nacionalizmus, za bezbrehé rozkrádanie či za neriešenie skutočných problémov krajiny. Plebiscit, ktorý sa má konať 2. októbra, je podľa nich nezmyselný a slúži len na to, aby si Orbán mohol zachovať moc.

Cieľom dezinterpretácie výsledkov piatkového summitu zo strany maďarskej vlády podľa internetového vydania denníka Népszava môže byť odviesť pozornosť od toho, že kabinet nabáda voličov zúčastniť sa tohto zbytočného ľudového hlasovania.

Otázka plebiscitu znie: "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"