Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V. Orbán sa poďakoval poľským lídrom za podporu pred voľbami

Maďarský premiér a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Orbán získal vďaka nedeľným voľbám už tretie funkčné obdobie za sebou a jeho pravicová populistická strana Fidesz si zrejme zachová v parlamente dvojtretinovú väčšinu.

Varšava/Budapešť 9. apríla (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki zablahoželal v pondelok svojmu maďarskému kolegovi Viktorovi Orbánovi k jeho tretiemu po sebe idúcemu víťazstvu v parlamentných voľbách. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP.

Cesta k reformám nie je nikdy jednoduchá, ale podpora väčšiny spoločnosti ukazuje, že sa táto snaha oplatí, uviedol Morawiecki. Ten spolu s predsedom poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawom Kaczyňským navštívil Maďarsko v piatok, teda dva dni pred konaním tamojších parlamentných volieb.

Orbán získal vďaka nedeľným voľbám už tretie funkčné obdobie za sebou a jeho pravicová populistická strana Fidesz si zrejme zachová v parlamente dvojtretinovú väčšinu. Po zrátaní 98,5 percenta odovzdaných hlasov si Fidesz a jeho menší spojenec, Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), zabezpečili v 199-člennom zákonodarnom zbore 133 kresiel, čo je minimum potrebné práve pre ústavnú dvojtretinovú väčšinu, napísala agentúra AP.

V prejave po nedeľných voľbách sa maďarský premiér Orbán poďakoval poľským lídrom za ich podporu.

"Chcel by som sa poďakovať poľským priateľom, predsedovi (PiS) Kaczyňskému a premiérovi Morawieckemu, že sem prišli a podporili nás," vyhlásil Orbán, citovaný agentúrou PAP.

Po piatkovej návšteve oboch poľských predstaviteľov v Maďarsku vyzdvihovali tamojšie médiá poľsko-maďarskú solidaritu a podporu Poľska prejavenú premiérovi Orbánovi pred nedeľnými voľbami.

Kaczyňski podľa provládneho denníka Magyar Hírlap vyhlásil, že "minulosť Európy si nemožno predstaviť bez Fideszu" a že "Maďari rozhodli v maďarských voľbách nielen o slobode svojej krajiny, ale aj celého sveta".