Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko predvolalo rakúskeho veľvyslanca kvôli vyjadreniam Faymanna

Werner Faymann, archívne foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Vyjadrenie rakúskeho kancelára, ktorý prirovnal postup maďarského premiéra v utečeneckej kríze k nacistickej rasovej politike, sú nehodné vedúceho európskeho politika 21. storočia, reagoval Szijjártó.

Berlín/Hildesheim 12. septembra (TASR) - Maďarské ministerstvo zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov dnes protestovalo u veľvyslanca Rakúska v Maďarsku proti vyjadreniam rakúskeho kancelára Wernera Faymanna pre nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel a rakúskeho diplomata si predvolalo na pondelok. TASR o tom dnes informoval komunikačný odbor maďarskej diplomacie.

"Rozdeľovať ľudské práva podľa náboženstiev je neprijateľné," povedal Faymann pre Der Spiegel. "Strčiť utečencov do vlakov s presvedčením, že pocestujú niekde úplne inde, to vyvoláva spomienky na najtemnejšie časy nášho kontinentu," citovala Faymanna tlačová agentúra DPA.

Veľvyslanec Maďarska vo Viedni v tejto súvislosti u ministra riadiaceho úrad kancelára odmietol obvinenia adresované Maďarsku z rakúskej strany.

Správanie sa a vyjadrenie Faymanna, ktorý prirovnal postup maďarského premiéra Viktora Orbána v utečeneckej kríze k nacistickej rasovej politike, sú nehodné vedúceho európskeho politika 21. storočia, reagoval dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Šéf maďarskej diplomacie v reakcii na tieto vyjadrenia pre agentúru MTI uviedol, že kancelár už týždne vedie voči Maďarsku ničím nepodloženú klamlivú kampaň. Maďarsko podľa Szijjártóa dodržiava všetky právne normy Európskej únie a hľadá spoločné európske riešenie migračnej krízy.

"Situáciu komplikujú práve takéto nezodpovedné vyhlásenia od politikov podobných rakúskemu kancelárovi, ktorí vzbudzujú v ekonomických prisťahovalcoch falošné ilúzie a nepodložené sny," dodal maďarský minister.

Podľa jeho slov Faymann už prekročil všetky hranice, čím vlastne odhalil svoju vlastnú neschopnosť. "Rakúsky kancelár formuloval nezmyselné obvinenia zrejme z vnútropolitických pohnútok. Dôrazne to odmietame a vyprosujeme si," zdôraznil Szijjártó.

Faymann nadhodil aj otázku finančných sankcií pre štáty Európy ako Maďarsko, ktoré budú odmietať kvóty pre rozdelenie utečencov v únii. "Na zvládnutie pohybu utečencov potrebujeme tresty proti tým, ktorí sa prehrešia voči solidárnosti," vyhlásil šéf rakúskych sociálnych demokratov. Ako príklad spomenul krátenie prostriedkov zo štrukturálnych fondov, z ktorých majú prospech najmä východné štáty EÚ, uvádza DPA. Agentúra pripomína, že systém kvót by mohol byť v únii presadený aj kvalifikovanou väčšinou.

Orbánov kurz v utečeneckej kríze dnes ostro kritizoval aj nemecký vicekancelár a predseda nemeckých sociálnych demokratov Sigmar Gabriel. "Je povinný dodržiavať európske právo a musí politickým väzňom poskytnúť ochranu," citovala ho DPA. "Nemôže utečencov jednoducho nechať v takých zlých podmienkach a odsunúť ich späť," vyhlásil Gabriel.